Triada femeii atlet

Imposibil sa nu le fi admirat măcar o dată. Fie, ca bărbat, pentru perfecţiunea corpului şi mobilitatea care ţi-a provocat imaginaţia … ori ca femeie pentru uşurinţa cu care îşi pastrează silueta şi pentru succesul bănuit pe care îl au în dragoste. Atletele … balerinele … gimnastele … căci despre ele va fi vorba, au totuşi o mică şi triplă problemă : triada atletei sau balerinei ori gimnastei. Să vedem cam care ar fi necazurile acestor mici prinţese.

1.Mîncare dezechilibrată

Au şi ele obsesia greutăţii.Ea se traduce prin evitarea anumitor mîncăruri condiderate „rele” (grăsimile desigur) , prin mese dezordonate,luate in fugă între antrenamente , uneori chiar teama dee mincare sau , dimpotriva, bulimia compensatoare in anumite perioade

2 Tulburările de ciclu. Amenoreea

Acum lucrurile sînt ceva mai concrete. Şi o consecinţă a dezordinii alimentare de la punctul 1. Această „foame” duce la scaderea secreţiei hormonului responsabil cu feminizarea, adica a estrogenului.Si nu numai pentru că estrogenul se fabrică din colesterol. Care colesterol …

Ce păţeşte femeia care nu produce destul estrogen.Păi are tulburări de ciclu. Dacă nu a avut incă prima menstruaţie (menarha adică) aceasta întîrzie …

Aici să va spun o curiozitate. Există un fel de „masă critică” la fel ca şi la bomba atomică, masă care se presupune că ar declanşa prima menstruaţie. Aceasta ar fi de aproximativ 48 de kilograme. E motivul pentru care fetiţele mai plinuţe au primul ciclu mai devreme decît colegele lor „manechine”.

3. Osteoporoza

E şi asta un efect al scăderii producţiei de estrogen (seamănă cu ceea ce păţesc femeile la menopauză).Şi al alimentaţiei dezechilibrate. Dacă adaugi aici solicităril destul de dure la care sînt supuse oasele acestor micuţe îţi dai seama cam ce neplăceri pot apare.

De unde deducem că nimic pe lumea asta nu este uşor … şi nici perfect.

10 Răspunsuri

  1. Da, sint masini care functioneaza cu 74 la fel ca alea nemtesti cu 14. Nevasta-ta o fi vreo chinezoaica😉.
    In caz de operatie, poti sa bagi dupa ea ce fel de CO vrei. Poti sa o indopi cu tiroxina pin ala concentratia minima la care finctioneaza bine. Fie ea 23…34..45.
    Ideea e ca la o concentratie asa mare de hormoni , dupa un timp anumite sinteme ale organismului sint dereglate. De pilda inima bate mai repede si atunci va „obosi” la o virst amai tinara. De aceea e recomandabil sa se reduca nivelul hormonilor tiroidieni.
    Situatia e similara cu a hipertensivilor. Sint care au tensiuni de 250/130 si care nu au nimic. Daca e-o scazi la 160/90 se simt ca un ciine batut, desi aia e tensiunea normala. Dar la o tensiune de 250 exista risucul de accident vascurar , infarct etc. ideea e de a sacrifica confortul imediat pentru a evita o catastrofa viitoare.
    Te iteleg foarte bine. Femeia se simtea OK dar neavind de lucru isi face analizele care ii arata ca de fapt ceva nu bate … ia tratamnet si desi acum „bate” ea nu se simte bine. Vazut dinafara ai tendinta de a lua o bazooka si a face o vizita la cel mai apropiat spital. E u , ca medic nu te pot sfatui sa iti bagi picioarele in el tratament si investigatii si sa revii la ceea ce era inainte. Dar nu neg ca , in caz ca nu as fi fost medic, as fi luat in calcul aceast aoptiune …

  2. Multumesc din nou pentru lamuriri , dar dupa cum vezi , sunt o persoana foarte insistenta. Poate ar trebui sa-mi recomanzi si mie un specialist . Ha ha ha
    Serios acum , tin f mult la sotia mea si am incercat sa inteleg ce se intimpla in cazul ei. Revenind la analogia ta cu masina si benzina , noi , adica cei fara probleme tiroidale , functionam normal cu CO 14 si avem un nivel normal de energie zilnica. Trecem pe CO74 si ne trezim cu capcane de prins Supermani prin casa sau cel putin camere de viteza la fiecare colt. Ea functiona normal cu CO 74 ?! Iar la CO 14 cu greu mai porneste dimineata.Ceva nu se leaga. Operatia ca alternativa nu face sens pentru simplul motiv ca ea nu functioneaza normal la CO14 indiferent de unde cumperi CO14. Adica produs intern sau import. Cum am mentionat inainte , daca analizele nu spuneau ca nivelele de t3 si t4 sunt anormale , nu am fi banuit nimic pentru ca nu prezinta simptomele tipice pentru tiroida hiper activa . Sper ca intelegi dilema mea.
    O solutie ar fii daca analizele nu ies bine , sa nu mai faca altele . Bun. Alte idei ?

  3. Haioasa comparatia cu Superman.😀
    Ca sa ramin in aceeasi nota, pot sa iti spun ca sotia ta functiona inainte de tratament cu benzina de … sa zicem … CO78 (ca siT4) iar acum merge cu CO14. Hormonii tiroidideni stimuleaza metabolismul. Arderile de combustibil adica. Atunci cind erau crescuti, organismul functiona la anumiti parametri. Mai mult metabolism => arderi => mai multa energie => . Daca scad hormonii tiroidieni, scad si arderile asa ca combustibilu se acumuleaza, de uned cresterea in greutate. Desigur scade si energia produsa de unde oboseala rapida.
    Ce e de facut. Solutia clasica e OPERATIA. Probabil s-a si propus. E cam ceea ce fac americanii in afganistan:dau cu bomba dupa un taliban si omoara 100 de civili. Operatia, ca sa revin, consta in scoaterea intregi glande. Adica nu va mai produce deloc hormoni. Acesti hormoni vor fi introdusi regulat de afara sub forma de medicamente care se vor lua TOATA VIATA. Doza de hormoni introdusi va putea fi mai usor reglata astfel
    O mentiune depsre analize. Ar fi interesant de determinat T$ forma libera. T4 circula in singe liber sau legat de o proteina, doar cel liber fiind activ. T4 dat e suma celor 2. Posibil ca cel ce conteaza, cal liber, sa nu fi fost asa crescut
    Ce specialist sa o vada? Nu stiu in ce masura e disponibil un imunolog. Poate si un chirurg … dar astia de obicei mai intii taie si dupa aia cerceteaza mai atent …
    Atentie la medicamentu ala.NeomercazolulAre destule efecte adverse. Nu strica facuta si o hemoleucograma pt a vedea daca nu a fost afectata maduva osoasa.

  4. Aprecierile sunt bine meritate.
    Cred ca nu destui oameni stiu despre acest blog si e mare pacat.
    Multumiri pentru lamuriri si sper ca nu pun prea multa presiune pe tine daca mai
    incerc sa ” pick your brain” putin mai mult.
    Poate ca mai multe informatii te vor ajuta sa ai o perspectiva mai buna asupra
    problemei cu care ne confruntam si bineinteles si pe noi.
    Sotia a facut ceva teste de rutina , totul bun si frumos cu exceptia nivelelor de T3 si T4
    foatre mari ( T3-12.4 iar T4 -78 ).TSH era la 0.02.
    Foarte interesant ca nu manifesta nici un tipical simptom pentru o tiroida hiper activa.
    Dupa 3 luni de Neomercazole – 5mg- 4 tablete pe zi, T4 este acum 14.6 iar T3-2.9
    TSH a ramas la 0.01.
    Problema este ca in ultimele luni , sotia sufera de o lipsa totala de energie ,
    dimineata este mai obosita decit seara precedenta , iar in cursul zilei foarte greu
    rezista mai mult de 4-5 ore fara sa simta nevoia acuta de a dormii.
    Sa mentionez aici si cele aproape 15 kg in plus… Mai bine nu.
    Crezi ca ar putea fii altceva la mijloc? Doctorul incerca sa ne explice cum ca
    la acele nivele de T3 si T4 ea pierde greutate chiar daca maninca ( neadevarat)
    ca se simte agitata la maximum ??? – si alte simptome care de fapt nu le are?!
    Intotdeauna a trebuit sa tina o dieta destul de stricta ca sa piarda citeva kg care reveneau
    imediat ce nu era atenta. Nivelele de energie erau normale , nu se misca prin casa ca Superman ,
    iar acum testele sunt in limitele „normale” dar in rest totul e pe dos.
    Cum se poate ca la nivele mult marite de T3 si T4 sa se simta normal iar la nivele normale
    pune greutate zilnic si nu are energie de loc?
    Daca se adevereste ce ai mentionat despre TSI (cred ca putem gasi un laborator unde pot determina nivelele
    de TSI ) este ceva ce se poate trata?
    Daca presupunem o boala auto imuna , ce fel de specialist ar trebui sa vada , ca sa nu-I mai pierdem
    vremea domnului cu glandele?
    Multumesc mult,
    Daniel

  5. Pentru sunshine
    Tocmai ce-mi luasem calciul efervescent cu un magneziu, ca avusesem carcei dis de dimineata si iaca vii matale cu lipsa de calciu ….🙂
    Si eu cred ca in mare parte are mare legatura cu stresul, si cu efortul intelectual (uneori si fizic). De cate ori am ceva ffff urgent de terminat la serviciu, ca rezultat mi se pun carcei la picior… cum am luat un calciu efervescent, pufff ! s-a dus senzatia … Slava Domnului ca nu mi se depune unde nu trebuie ….🙂

  6. Merci pt. aprecieri😀
    1.TSH stimuleaza sectretia T3 siT4. Daca tSH e mic-mic iar T-urile normale chiar la limite superioara, inseamna ca ALTCEVA stimuleaza secretia lor. Acest altceva e o substanta anormala numita TSI (nu stiu daca laboratorul respectiv poate determina TSI). Acest TSI nu se poate controla de catre organism ,in sensul ca desi T-urile sint normale, TSIul e prodos la fel de mult, incit va tot creste T-urile pina se ajunge la hipertiroidie.
    Nu cred ca dieta sa cauzeze aceste modificari. Cel mai probabil e vorba de o boala autoimuna.
    2.Te referi la articolul despre tiroida cred. Acel „ceva” este o enzima numita peroxidaza sicare rupe molecula de iod I2 in 2I , acesti 2xI cuplindu-se cu tireoglobulina pt. a forma T3 si T4. Dar asta e cazul hipotiroidiei, cu T-urile scazute

  7. Unul din cele mai grozave bloguri de pe net. Multumesc mult pentru efortul depus. Am si eu doua intrebari daca se poate :
    1. Sotia mea are ceva noduli hiperactivi pe tiroida. Nivelul de T3 e 4.4 iar cel de T4 12.6. Pare destul de normal dar TSH este 0.02 , mult sub nivelul normal.
    De asemenea , nu prezinta nici un simptom tipic pentru o tiroida hiperactiva. Este posibil ca dereglarile sa fie ca urmare a unei diete foarte stricte?
    2. Ai mentionat in exemplul tau situatia in care ceva lipseste in anumite zone din glanda si acele zone nu functioneaza corect. Poti sa detaliezi un pic mai mult?

  8. Am facut acum 5 luni si mi-a iesit apropiat de limita inferioara desi luasem (pe cale orala) timp de 2-3 zile fiole de gluconat de calciu :-& (am facut acele anaize la recomandarea medicului deoarece ma simteam rau si in acea perioada). Unii medici mi-au zis ca din cauza aciditatii gastrice nu asimilez cum trebuie Ca si viaminele din mancare si ca il elimin f usor. Altii mi-au zis ca din cauza stresului ma simt asa (desi eu incerc sa fiu cat mai calma posbil – prietenii mei glumesc pe tema aceasta deoarece au constatat ca si atunci cand sunt nervoasa zambesc :)) ) . Ultimul medic la care am fost (endocrinologul) mi-a prescris un tratament de 3 luni (15 zile -15 zile) cu Cal-C-Vita si Panangin. Rezultatul nu e nemaipomenit. Am mai avut caderi de calciu in liceu dar nu era o problema (1 data la 2 ani). Acum tind sa cred ca de la stomac ,,mi se trage” (numai ce am mancat putin orez cu legume si carne la gratar si ma simt groaznic)

  9. Am vrut sa citesti aici numai pt a vedea ce efecte poate avea o mica dereglare hormonala
    Cind am spus echilibru hormonal nu m-am referit la concentratia hormonilor in singe ci la relatia dintre ei … crestere-scadere …
    Ca sa vezi cam la ce ma refer uite aici un grafic care arata miscarile secretiei de hormoni in timpul menstruatiei. Ovulatia insasi e rezultatul unei cresteri bruste de 20x a estrogenului. Vezi oscilatiile cortizolului in cursul unui ciclu … oric emodifiacare a uneia din aceste oscilatii prin vreun motiv din cel ece ti le-am scris poate produca modificari de dispozitie
    Apropo de calciu, ai facut , precis, o determinare a Ca in singe , ca altfel nu luai tonele de „piatra”. E chiar asa mic? (ca) Femeile pierd Ca prin exces de eliminare de singe la ciclu sau intre, or la tine inteleg ca dimpotriva …

  10. Interesant articol. Nu ma incadrez, insa, in aceasta categorie a fetelor ce fac sport (desi majoritatea raman cu aceiasi parere la prima vedere, poate si din cauza ca am 1.78 m si aprox. 57 kg). Nu sunt, insa, nici o fire lenesa. Imi place activitatea, in liceu am ,,cochetat” putin cu volei-ul dar filosofia a fost mai importanta :)). Nici din punct de vedere hormonal nu stau prost, acum 15 zile mi-am facut analizele (LH, FSH, prolactina, testosteron, TSH) si au iesit ok. Medicul endocrinolog a considerat ca amenoreea (am si problema aceasta) e din cauza faptului ca ovarul meu nu e ,,matur” si mi-a prescris Yasmin (in jur de 20 feb ar trebui sa incep sa le iau). Speranta mea e ca poate mai pun cateva kg😀. Acum nu stiu ce am dar ma simt obosita si am palpitatii ( am facut pe parcursul celor 6 luni 3 EKG – toate perfecte chiar si dupa un atac de panica). Poate ar trebui sa reiau tratamentul cu Ca desi am inghitit tone (pilule, efervescent) pana acum si nu ar efect decat pe moment. Sper sa fie ok … daca nu, medicii de la SUUB cred ca ma cunosc deja😀. Multumesc pentru sfaturi! … o sa urmaresc cu placere acest blog pentru a invata lucruri noi😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: