Dilema guşaţilor – cum funcţionează tiroida ?

E o chestie care şi pe mine m-a intrigat înainte de a merge la medicină (şi chiar ceva timp după) : cum e posibil ca un organ care creşte în volum să aibe dimpotrivă o producţie micşorată ? Guşa, ştie toată lumea, e o glandă tiroidă mărită dar mulţi din cei cu guşă au … hipotiroidie adică produc prea puţini hormoni tiroidieni. Dacă te numeri printre aceşti nedumeriţi, hai să încercăm să ne lămurim cum stau de fapt lucrurile.

Fabrica de lapte

Ca să pricepi mai bine hai să facem o comparaţie

Avem o fabrică de lapte.E de fapt o fermă maaaare de vaci care poate să şi împacheteze laptele în cutii pentru a îl scoate pe piaţă.Primeşte cartonul brut,îl taie şi îl îndoaie cu o maşină specială confecţionînd cutii pe care le umple cu laptele de la vaci.

Cutiile de lapte sse trimit la un magazin unde e un supraveghetor care are un telefon cu fir roşu direct la patron . Patronul conduce ferma în funcţie de ceea ce îi comunică supraveghetorul că se întîmplă la magazin (cererea – oferta de lapte)

Uite acum trei peripeţii prin care trece micuta fabrica

  1. Fabrica nu mai primeste carton.Normal,nemaiputind ambala lapte,nu mai scoate lapte pe piata.Magazinul nu mai are lapte iar observatorul il sună pe patron: Dom. patron ,nu mai este lapte şi lumea vrea lapte.Patronul nestiind despre lumea exterioara decit ce ii spune observatorul,crede ca se produce prea putin lapte şi da ordin sa se mai cumpere vaci şi să se extindă ferma.
  2. Seful de sindicat al muncitorilor de la fabrica reuseste sa intercepteze firul direct dintre patron si observator.In dorinta lui de a avea cit mai mult de lucru,ce face el: desi e lapte suficient pe piata el spune patronului ca nu este destul si cumparatorii mai cer.Ca urmare patronul extinde ferma desi e lapte destul pe piata.Ca urmare si ferma se extinde iar lapte e din ce in ce mai mult.
  3. Se defectează aparatul care prelucrează cartonul facînd cutii de lapte.Situaţia e ca si cea de la punctul 1 cu deosebirea că de data asta este carton.Ferma creste,observatorul cere insistent lapte dar…tot degeaba.


Să ne intoarcem acum la problemă şi sa discutăm despre

Fabrica de … hormoni.Tiroida adică

Cum arată,unde se găseşte tiroida … ştie cam toată lumea.Uite mai jos o poza care răspunde la ambele întrebări

Tiroida conţine o substanţă de bază numita tyroglobulină … să zicem că ăsta ar fi laptele.Tyroglobulina însă nu are nici un rost în forma respectivă . Pentru a fi utilă această substanţă trebuie … ambalată.Pe post de carton este iodul.Care iod este luat din singe sub forma brută şi e prelucrat în glandă apoi este cuplat cu tyroglobulina.Rezultă două substanţe : tyroxina care are 4 atomi de iod (I) si triiodtironina care are 3I .Ăştia sînt faimoşii hormoni T3 şi T4 care apar la analize.

Deci T3 şi T4 ajung pe piaţă … adică în sînge.Observatorul e glanda hipofiză care trimite mesaje patronului-tiroidă prin un telefon numit TSH.Acest TSH face să crească activitatea tiroidei dacă e nevoie de hormoni T3 şi T4 în singe.

Acestea fiind zise să ne întoarcem la fabrica noastră şi să echivalăm cele 3 situaţii.

1.Guşa prin lipsă de iod (guşa endemică)

Deci lipsesc cartoanele … adică iodul.E ceea ce se întîmplă în unele zone în care nu e iod în apă şi sînt o groază de guşaţi.Fără iod tiroidă nu produce T3 şi T4. Hipifiza vede ca nu sint hormoni in singe si trimite disperata TSH catre glanda.Glanda creste in volum dar tot degeaba,daca nu e iod.Şi uite aşa am explicat dilema de la care am pornit. Deci intr- asemenea guşă avem la laborator

T3 şi T4 scăzuţi

TSH crescut

2.Hipertiroidia (guşa toxică , boala Graves , Basedow)

Asta e povestea su şeful de sindicat.Deci este „ceva” care stimuleaza aiurea creşterea tiroidei deşi in sînge e un exces de hormoni T3 şi T4.Acest turbulent se cheamă TGI şi e o imunoglobulină care stimulează cresterea glandei independent de valoarea T3 şi a T4 din sînge. În acest caz vom avea la analize

T3 şi T4 crescuţi

TSH f. mic , chiar zero

De ce e TSH mic chiar nul? Desigur observatorul vede ca pe piaţă sînt destui hormoni şi nu trimite nici o solicitare către patronul-tiroidă

Asta e boala celor care sînt in continuu agitaţi şi au ochii ieşiţi din orbite … ca în poza de alături.Desigur,au şi guşă că alfel nu vorbeam aici de ei …

3.Guşa idiopatică cu hipotiroidie


Acum  e mai uşor de priceput. În cazul ăsta este iod suficient dar lipseşte ceva in interiorul glandei iar iodul nu poate fi prelucrat încit să fie folosit.Rezultatul e cel de la primul punct cu deosebirea ca de multe ori acel „ceva” lipseste doar in anumite zone ale glandei şi ca urmare doar acele zone vor creşte.Va fi de data asta o guşă cu noduli – guşa nodulară.Dar de produs tot nu se vor produce destui hormoni încît vom avea în sînge

T3 şi T4 scăzuţi

TSH crescut

Am ajuns la final … poate in un articol viitor să vă povestesc cum e cu simptomele guşii … aha,mai e o boală de tiroidă , Hashimoto parcă îi spune,de care nu am amintit … ar mai fi multe de scris dar avem tot timpul la anu ….

LA MULŢI ANI

29 Răspunsuri

  1. Va multumesc inca o data , de raspuns . Intradevar, asa o sa decurga operatia, cum ati presupus .

  2. Pt. Nico
    Chirurgii , se spune , stiu doar sa taie😀 . Probabil in timpul operatiei se va face un examen al tesutului scos in prima faza, iar continuarea (scoaterea sau nu a intregii glande ) se va decide in functie de rezultatul acestei examinari
    Inteleg ca ambii medici au spus ca cea mai buna solutie e operatia. Nu ma hazardez sa iti recomand altceva, precis ei stiu mai bine decit mine intrucit te-au consultat direct. Desigur, pe propria raspundere poti amina in speranta ca nodulul nu va creste.

  3. Buna ! Am un nod rece pe partea dreapta a glandei, cam de 25 mm .Valoarea la hormoni e buna .Internista care l-a descoperit la ecograf,de la inceput mi-a zis ca v-a trebui sa il operez ,ca altfel nu o sa dispara…am deja programare pe 5 noiembrie pt. operatie. Chirurgul a zis ca o sa imi scoata toata partea dreapta a glandei, in cel mai bun caz ,daca e cancer , toata , plus gangionii…..Tot internista mi-a zis ca ar mai fi o solutie ,sa ii fac o punctie si cu controale la 6 luni ….dar ea a zis ca opratia e cea mai buna solutie .
    As dori sa stiu si parerea d-voastra. Multumesc !

  4. va multumesc mult pentru sfat

  5. UIte aici o poza cu tiroida si unde e ea. Vezi ca se afla IN FATA traheei , trahee prin care trece aerul si care e destul de larga. Pune-ti mine in fata gitului. Chestia aia tare e traheea. Tiroida e ceva moale … daca ai gusa destul de mare o poti palpa si pe ea si sa vezi cit e de moala. Daca gusa creste, ea nu va comprima, asa moale cum e, traheea incit sa o astupe si sa deasufocare. Tiroida va creste „in fata” si va atirna … cam ca aici sa zicem. Bine, e unexemplu, tu nu vei ajunge probabil niciodata asa. Ideea e ca daca ala cu „galusca” aia in git nu se sufoca, nici tu nu cred sa ai probleme de genu asta.

  6. buna am glanda tiroida si urmez un tratament cu eutirox jumatate de pastila dimineata pe stomacul gol mia spus medicul ca sa iau toata viata tratament deorece glanda nu se vindeca niciodata cu tratament ma simt mai bine dar tot parca am un nod in git imi este frica ca nu mai pot respira
    dumneavostra ce sfat imi dati va multumesc

  7. Acuma chiar sa treci in 5 zile de tratament de la hipo la hiper … cam greu. Cind spun „hiper” ma refer la SECRETIE nu la VOLULMUL GLANDEI. Simptomele cu stringeri de git ar putea fi date de modificari ale volumului, dar volumul nu e corelat cu secretia – poti avea lejer gusa cu hiposecretie. Criteriul cel mai exact de evaluare a tratamentului e valoarea hormonilor in singe. dar nu e o analiza chiar asa de ieftine incit sa o faci atit de des. Mergi totusi la endocrinolg si spune-i despre aceste senzatii. Totusi acum ai mai multi hormoni decit inamte de a incepe tratamnetul si desi te apropii de valoarea normala ai de fapt „hiper” in raport cu ceea ce aveai pin aacum si poate de aceea aceste senzatii mai ciudate

  8. buna seara, am inceput tratamentul cu eutyrox pt.hipotiroidism, dar fie analizele care au sarit din cadru anti-tpo=237 si antitiroglobulina=92.4, fie ideea ca toata viata voi fi dependenta de buline mi-au dat o stare de nod in gat pe care nu o aveam inainte. Cam de 5 zile iau tratament, si tot citind pe blog am vazut ca poti sa treci de la hipo la hiper (exceptii) si trebuie sa schimbi tratamentul. Am uneori si calduri, palpitatii nu cred, dar e posibil sa am o senzatie de greutate la inghitit mai mare decat atunci cand nu stiam ca am probleme? e psiho.? sau sa merg sa intreb la sursa care mi-a prescris medicatia, concentratia, etc? multumesc mult. am facut ecografie si am un nodul stg. de 10mm si din profil credeam ca de la grasime (am luat cam 10kg in ultimii 2 ani), dar poate si gusa s-a implinit. pa, pa

  9. dap
    va multumesc pt raspuns si sa speram ca de data aceasta o sa am mai mult noroc🙂

  10. UIte aici un link chiar de pe siteul ministerului
    Intra si pe site ul smurd-ului din tg mures
    PS. Da cine te-a picat? Mishu Grecu😉

  11. buna seara,sunt student al Facultatii de Medicina din Timisoara,in anul3 si mi-ar place sa am mai multe cunostiinte legate de medicina de urgenta.Am aplicat acum un an la inscrierile pt cursul SMURD dar nu am fost acceptat din lipsa de cunostiinte cu toate ca aceste cursuri erau cele care trebuiau sa te ajute sa acumulezi cele necesare……….
    In final intrebarea este daca mi-ati putea indica o „lectura obligatorie ” in acordarea primului ajutor pe care sa o pot intelege si inavata singur

  12. VA MULTUMESC PENTRU RASPUNS SI SIGUR VA VOI URMA SFATUL

  13. Pai eu zic sa faci si ecografia si in functie de rezultate posibilsa ti se recomande repetarea T£. Nu pare o crestere prea mare i n contextul in care ceellalte sint chiar bune

  14. multumesc pentru ca mi-ati raspuns asa repede,inca nu am facut o ecografie a glandei doar analize de sange pt tiroida:TSH=2,88(0,47-5);FT3=4,8(1,7-3,5);FT4=11,7(7,1-18,5) in paranteza sunt valorile aplicate de laboratorul unde mi-am facut aceste analize

  15. Cam ciudata aceasta deosebire de rezultate – t3 sit4 ar trebui sa cocnorde crescute/ scazute amindoua. Endocrinologul care a recomandat analiza a facut si o ecografie a glandei?E cumva tiroida marita … sau cu noduli? Ai luat aspirina inainte de analiza (poate duce lal cresterea t3)?
    Cit e T3 normal la respectivul laborator (valorile difera uneori de la un laborator la altul)? La barbati valorile isnt de obicei mai mari ca la femei(cele normale)

  16. buna ziua am si eu o intrebare:ce se intampla daca T3 este crescut(4,8)iar restul T4 si TSH in limite normale?

  17. multumesc am sa va tin la curent ni s-a spus sa repetam analizele dupa 3 luni sa fiti sanatos sa ne mai dati inf supl ceea ce doctorii nu o fac.

  18. Tratamentu cu eutirox e logic (eutiroxul contine hormonii tiroidieni ce lipsesc fetei). Si cel anticonceptional e corect (desi pare mai putin logic) intrucit exista anumite conexiuni endocrine intre hormoni, incit estrogenii continuti in anticonceptionlae stimuleaza secretia tiroidiana.
    Oricum trebuie repetata analiz hormonala dupa o perioada intrucit e posibil ca , prin reglarea secretiilor hormonale dupa reluarea normala a ciclurilor, problema tiroidiana sa se amelioreze

  19. am repetat transaminazele a iesit tgo23 tgp19 probabil greseala de laborator sau poate ca nu a mai facut fitness ce parere aveti de tratamentul hipotiroidismului cu eutirox si anticonceptionale

  20. poti sa „simti ” si tu daca ceva e in neregula. Stii cam cum se manifesta hiper: palpitatii , calduri etc. Daca simti asa ceva refa analiza hormonala si intrerupe tratamnetul. (il intrerupi doar pina ce afli rezultatul, nu mai mult de o saptamina
    O perioada de 3 luni mi se pare si mie corecta pt. repetarea analizelor.
    Gracias😀 pt. aprecieri … si sper sa ma tina cit mai mult

  21. Multumesc de raspuns, inteleg ca ar trebui sa-mi repet din cand in cand analizele, nu? MF a zis ca la 3 luni, dar endocrinologul mi-a dat hartia pentru mai, chiar daca ultimele (si decisive) au fost in octombrie. O sa merg la MF sa-i spun si daca nu, o sa mi le fac pe cont propriu. Iau Eutirox 75 (Levotiroxina de sodiu) – 1/zi.
    In orice caz sunt foarte dezamagita de medicii de-aici. Nu stiu in Romania cum mai e situatia, dar aici trebuie sa ai un noroc orb sa dai de un medic bun si devotat.
    Ma bucur ca am gasit blogul, asa o sa am medic de garda 24 din 24.
    Personal mi se pare un sacrificiu mare, si-asa un medic are viata grea intre cazurile de toata ziua, garzi etc., ca sa mai dedice restul blogului.
    Multumim – Thank you – Gracias!!!!

  22. Hashimoto e mai ciudata pentru ca are alternativ perioade de hipo si hiper tiroidie, de aceea dozarea periodica a hormonilor t3 t4 e esentiala pentru dirijarea tratamentului.Exista riscl sa intri in faza de hiper si tu sa iei in continuare tratamentul de substitutie.

  23. Felicitari pentru blog, e super!!! Am intrat in articolul acesta ptr. ca tocmai ce mi s-a depistat boala Hashimoto, desi simtomele mele – care au inceput acum cativa ani – erau de hipertiroidism: tahicardii foarte dese si tot mai lungi in durata, somnolenta. Sunt cu tratament de vreo trei luni si-mi merge foarte bine. Acum am descoperit de unde-mi veneau si multe alte proleme la care eu nu le-am dat importanta: piele foarte uscata, ciclu neregulat, oboseala crancena, pierdere de memorie, constipatie. E bine sa-ti dai seama de unele probleme cand le rezolvi, nu? Daca scrieti si ceva explicatii si despre asta, ar fii super, sfaturi pentru viitor. Specific ca nu am pe nimeni in familie cu probleme de tiroida – desi medicul imi spune ca e imposibil. In fine, ce mai conteaza, vreau sa stiu ce m-asteapta, daca totul va fii la fel de „roz” ca si acum c-am inceput tratamentul? Salutari din Spania.

  24. Da, e o problema practicarea sportului de catre femei. E interesant sa citesti si articolul asta.Nu stiu daca a tinut cure de slabire sau are mese neregulate,dar in mod cert fata are un deficit de estrogen care explica tulburarile de ciclu ca si tratamentul prescris – anticonceptionalele sint de fapt un amestec de hor,moni feminini , estrogen si progesteron.
    Ovarul polichistic are urita proprietate de a produce hormoni masculinizanti. De unde si testosteronul crescut … posibil tendinta de a ii creste par pe corp (hirsutism)
    O alta problema uneori ascunsa a frecventarii „salii” este consumul de substante care ajuta la cresterea masei musculare, substante care au la rindul lor efect masculinizant (fiind vorba inclusiv de testosteron) dar care pot ataca si ficatul, cu cresteri ale transaminazelor. Bine, e doar o supozitie, nu inseamna ca daca merge la sala neaparat ia acele substante, dar e o posibilitate. Mai ales daca „sala” implica exercitii pentru forta cu ridicari de grautati. Daca sala inseamna fitness, putin probabil sa consume asemenea substante.

  25. Buna ziua.va rog sa ma ajutati cu o problema;am o fetita de 18 ani care de vreo 2 ani are ciclu la 5-6 luni menarha a fost la 12 ani a fost dg de ginecolog cu amenoree sec iar de endocrinolog cu hipotiroidism sindrom ovara polichistice in urma analiz tsh-6,470 testosteron-66,30 cortizol-13,70 tgo 90,9 tgp32 transaminazele ne-a spus sa le repetam.in ultimul an s-a ingrasat cu 9 kg inainte de a lua analizele ea incepuse sa faca sala credeti ca din cauza efortului mare ar fi putut iesi transaminazele mari./?endocrinologul i-adat euthyrox 0,25 mg/zi si anticonceptionale yasmin ce parere aveti?va rog frumos sa-mi raspundeti . multumesc

  26. Te referi la TSH?

  27. buna seara am si eu o intrebare:ce se intampla daca T3 este crescut(4,8)iar restul T4 si VSH in limite normale?

  28. Merci mult …. si multa sanatate😀

  29. La multi ani si tie!
    Vreau sa-ti multumesc si sa te felicit pentru foarte buna idee de a crea un astfel de blog.L-am descoperit recent si sunt foarte incantata de postarile tale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: