Veselul VSH

O altă analiză aflată pe buzele oricărei băbuţe de la ţară. „Ai VSH ul crescut” este de multe ori o afirmaţie acompaniată de ţţţ – ituri compătimitoare. Hai să vedem cam ce e cu vesehaşu ăsta şi dacă e chiar o tragedie ireversibilă creşterea lui.singeee

Mai întîi să vă arăt cam cum e alcătuit sîngele.E un lichid cam ca şi vopseaua: are o substanţă  pe post de” solvent” care se cheamă PLASMĂ în care plutesc o grămadă de celule.Dintre aceste celule cele mai multe sînt globulele roşii , numite ştiinţific HEMATII.Văzut la un microscop de microscop sîngele arată cam ca şi în poza din dreapta unde globulele roşii sînt chestiile alea multe care seamănă cu un langoş.

EPRUBETADeci să ne imaginăm o sticlă cu apă in care punem vreo 2 linguri de nisip şi o agităm 2 minute.Apoi o lăsăm pe masă.Ce se întîmplă: cu timpul nisipul se depune pe fundul sticlei , pe măsură ce timpul trece stratul de pe fund fiind mai gros,pînă ce se depune tot nisipul.Dacă vrei să faci un studiu vei calcula cam cît nisip se depune pe fundul sticlei  în,să zicem, o oră şi vei boteza acest parametru „viteză de sedimentare a nisipului”

Exact acest lucru se face în laborator.Se lasă singele într-o eprubetă şi se măsoară grosiema stratului de globule roşii ce se depune într-o oră.Iar prin analogie,ceea ce se obţine este Viteza de Sedimentare a Hematiilor”.Adică tocmai VSH – ul. Nu-i aşa că e simplu?

Iar acum să trecem la cele două chestiuni…

Cît e VSH – ul normal

Valoarea standard din majoritatea surselor este intre 5 şi 20 mm pe oră (adică într-o oră se depune un strat de hematii de cel mult 2 centimetri).Acu aceste valori ar părea a fi un fel de pat al lui Procust pe care să dimensionăm toţi pacienţii.Uite mai jos o formula care ţine cont de sex şi vîrstă

formula 1Sînt cîteva situaţii considerate ca normale în care VSH ul e mai mare decit cel normal

  • la femei înainte de ciclu şi după luna a IV-a de sarcină
  • la obezi şi la cei cu colesterol mare
  • medicamente cum ar fi anticoncepţionalele,indometacinul,miofilinul,vitamina A

Ce înseamnă  VSH – ul crescut

De cele mai multe ori dacă ai VSH – ul crescut înseamnă că pe undeva ai o infecţie. Să stii că şi un banal abces dentar (infecţie la dinte) poate să dea creşterea VSH ului. Cistită , pneumonie , reumatism , anexită … sînt tot atîtea infecţii obişnuite care duc la creşterea acestei analize. Există desigur o explicaţie ştiinţifică a acestei accelerări a depunerii de globule roşii în caz de infecţie,dar nu o să vă bag în ceaţă cu detalierea problemei.

Sînt şi infecţii mai grave ca apendicita,colecistita,septicemia care cresc VSH – ul. Ceea ce vreau să vă demonstrez este că nu creşterea VSH-ului este cea care dă diagnossticul precis. Ea spune doar că EXISTĂ UNDEVA ÎN ORGANISM O INFECŢIE.distracţia începe doar acum pentru medic deoarece trebuie să găsească organul infectat…

Boli grave in care VSH-ul creşte sînt cancerul , bolile de sînge (leucemii de pildă) , lupusul.Dar repet,nu faptul că ai VSH – ul crescut pune diagnosticul de cancer sau altă chestie de genul asta.VSH-ul este doar semnalul de alarmă.Este rostul conduc….pardon al medicului să găsească vagonul  adică organul de unde s-a tras semnalul şi să îl identifice pe făptuitor…


    33 Răspunsuri

    1. felicitari pentru explicati….ieri mi-am facut analizele si mi-a iesit vsh -ul marit ( 25 mm/h)
      incercam sa ma lamuresc pina ajung la medic…insa pina nu am gasit site-ul asta eram in ceata….
      multumesc frumos

    2. super si pe intelesul tuturor

    3. Pt Cami
      VSH ul nu e o analiza care sa fie utila in dg. cancerului. Poate fi crescut in cancer dar nu inseamna ca daca VSH e normal omul nu are cancer

    4. Buna ziua,

      Tatal a facut analizele si are VSH 20 (valori normale 5-20 mm). Cat creste acest VSH in cancer deoarece este suspect si de un carcinom bazocelular?

    5. Pt. Lidia
      Inflamatia in git ar putea explica VSH ul crescut. Nu strica sa te cauti la dantura – un dinte cu puroi poate da o inflamatie a amigdalelor cu un exudat negativ
      Cit despre eozinofile, ele pot semnifica prezenta unor parazii intestinali. Fa o coprocultura

    6. Buna seara,
      Am facut analize la sange si mi-a iesit:
      – eozinofile 8,0: valori normale 0-5
      – vsh 30; valori normale: 2-20
      -fibronogen 419; valori normale: 150-400.
      Am o inflamatie in gat si durere in piept la care medicii nu imi gasesc leac. Exudatul a iesit negativ.
      Ce ma sfatuiti sa fac? Ce semnifica aceste valori ale analizelor?

    7. Multumesc mult !

    8. Pt Angela
      Da, exista asa-zisul dest de deperminare a ureei in respiratie – ureea rezulta din metabolismu l acestei bacterii. Din pacate nu in toate laboratoarele se efectueaza
      SInusul e un fel de … sa zic asa .. gaura in rinichi, locul unde se aduna urina. E normal. Acele dilatatii sint insa niste umflaturi mai mici care rezulta in urma prezentei calculilor mai mici sau mai mari. Poate explicatiile sint cam neclare dar e greu asa , folosind doar cuvinte

    9. Multumesc pt. raspunsuri , d-le doctor. Le asteptam, intr-adevar, dar m-am gandit ca sunteti pe undeva unde priviti cum rugineste iarba sau descoperiti lumea ascunsa intr-un bob de strugure !
      La analiza sangelui i-au iesit anticorpi, asta inseamna ca are sau a avut HP, nu? Am citit ca o analiza a respiratiei determina daca infectia este prezenta acum, asa este? Va intreb pt. ca nu as vrea sa-i dau antibiotice decat daca este neaparat necesar pt. ca a luat oricum destule pana la varsta asta…
      Nu mi-ati spus nimic despre parenchim ” sinus…. cu dilatatii pielocaliceale”… Astept multumindu-va !

    10. Pt. Angela
      Inseamna ca are niste mici pietre la rinichi. E important consumul de lichide pentru a impiedica cresterea pietrelor si a stimula eventuala lor eliminare

    11. Pt Angela
      Scuze de intirziere ….
      bacteria aia nu da simptome. Ea favorizeaza aparitia unui ulcer gastric sau duodenal acest ulcer dind anumite simptome. E drept ca eliminarea bacteriei scade riscul aparitiei uni ulcer dar nu il elimina. Oricum pentru a pune un dg de ulcer care sa explice simptomele trebuie facuta o gastroscopie
      Dg. de gastroenterocolita explica simptomele daca s-a exclus apendicita. Oricum daca era apendicita ar fi perforat in saptamina cit a trecut deja de la aparitia simptomelor

    12. Revin cu o precizare,d-le doctor, la rinichiul drept parenchim dr. a scris : sinus( aici urmeaza un cuvant pe care nu il inteleg) cu dilatatii pielocaliceale – microlitiaza. Mi-ati putea axplica,va rog, ce anume inseamna ssi cat este de grav? Cu multe multumiri pt. tot ceea ce faceti, Angela.

    13. Domnule dr.,in primul ramd va multumesc si va asigur ca in acest moment sunteti medicul pe care il respect cel mai mult ! Este benefic sa vezi ca un medic este asa cum crezi ca trebuie sa fie un medic!
      Dr.care i-a facut eco fiului meu este este medic primar,specialist med. fizica,balneologie, celalalt este pediatru. Seara trecuta v-am aratat rezultatele analizelor la sange, azi am primit rezultatul la urina(este ok, cred eu, apar rare epitelii plate si rare leucocite), in urocultura nu sant germeni. Apare in schimb, la analiza sangelui Heliobacter pylori – 1.08 pozitiv – anticorpi IgC. Si bineinteles ca m-am apucat de citit si ma ingrozesc cu fiecare informatie citita! S-a activat oare acest „monstru „si de aceea a avut acele dureri si vsh-ul crescut, desi nu are simptomele descrise ? trebuie sa incep un tratament pt. acea bacterie sau nu? Ce sa fac in continuare caci nimeni nu sufla un cavant, mi s-a spus ca ce a avut copilul a fost o enterocolita….

    14. Pt. Angela
      Nu mi-ai spus ce specialitate are medicul care l-a consultat. Ideea e ca analizele facute ar merge cu o apendicite … plus febra … despre localizarea durerii nu pot sa spun decit ca am vazut o multime de apendicite atipice la care durerea era localizata aiurea in abdomen si care pina la urma tot la perforatie si operatie au ajuns. Daca nu l-a vazut inca unchirurg mergi repede sa il vada unul. Daca sa exclude apendicita ai timp de investigatii mai profunde.

    15. Buna seara,domnule dr. Sunteti intr-adevar original si unic,dar si un bun profesor.Am cautat in seara asta ceva care sa-mi explice ce naiba este vsh-ul asta( dar nu in termeni de specialitate) si v-am gasit! Fiul meu(16 ani) acuza dureri de abdomen in zona ombilicului de 4 zile. In cea de-a 2-a zi am fost la dr. care i-a facut o ecografie si ne-a spus ca are nisip la ambii rinichi, dar apendicele si restul sunt ok. La palpare copilul nu reactiona ca la o apendicita, nu a avut nici un deranjament stomacal,nici voma… Doar ca aseara(a3-a zi de durere )a facut febra 39.3 si iararsi dureri. Azi dimineata nu mai avea febra(i-am dat paracetamol si duomox) si am mers la analize. Iata rezultatele de pana acum ce au valori „anormale’; vsh – 11mm h ;leucocite-14.4 ;limfocite 9.3 ;granulocite-88.7 ; largimea distributiei eritrocitare-46.9 . Urmeaza sa iau rezultatele la urina si ex.parazitologic. VA ROG spuneti-mi ce credeti dvs ca inseamna si ce analize ar trebui sa mai facem. Va multumesc !

    16. Posibil o infectie pe undeva. Neaparat trebuie facut si un ASLO si exudat faringian si o consultatie la pediatru. S-ar putea sa fie un streptococ in git care sa necesite oarece moldamin

    17. Buna.Am o fetita de 14 ani si are VSH=35,cand merge se aud niste pocnituri la incheeturile picioarelor.Ce-i de facut.Mai are si colesterol=263 si fibrinogen=600.Multumesc

    18. Da, bilirubina clar arata o afectiune hepatica. Si cum VSH ul creste in orice infectie/inflamatie, hepatita fiind si ea o infectie explica si cresterea VSH ului

    19. doc
      . vsh marit(75) si bilirubina(6-8) pot fi cauzate si de o hepatita?
      Merci.

    20. Antigenele astea sint bucati de giardia … s-a presupus ca daca sint bucati e si vreunu intreg pe acolo, chiar daca nu a iesit in scaun. Nu neaparat sa ai simptome, depinde de numarul de animale … de rezistenta ta …
      Oricum adenopatia aia laterocervicala + eozinofilie = orelist. Incearca totusi chiar daca ti-e lehamite …

    21. La multi ani ,dr ! Ca sa elucidez care era treaba cu eozinifililele astea blestemate am facut un copro care a iesit negativ la giardia, ascarizi, enterobius, toxocara, alti helmiti si protozoare. In schimb, a iesit Antigen Giardia pozitiv. Mi s-a parut cam dubioasa treaba, mai ales ac la laboratorul asta privat am primit analizele dupa juma de ora ( timp in care am ajutat o femeie care lesinase – si-am procedat intocmai cum ai zis tu, cu ridicatul picioarelor) . Asa ca am cerut sa fac si IGE. Erau si niste teste de alergii, dar doamna aia n-a vrut sa-mi faca. A zis ca e sigura ca am paraziti. Ige a iesit 145. Sa merg cu alte teste mai departe? (Pt Giardia am luat tratament 5 zile). Analizele sunt facute in noiembrie . N-am mai avut curaj si nici chef sa repet nimic. Multumesc, Eozino’sFilla!🙂

    22. Multumesc, dr ! Ma voi programa la un orlist . Iti doresc noapte buna.. si ape linistite !🙂

    23. E posibil sa fie si numai o simpla congestie,nu neaparat sa si curga.Eu zic ca daca nu ai fost pe la vreun orelist,nu strica sa-l vizitezi …

    24. Pai nu stiu…e doar infundat mereu . La rinita nu trebuie sa curga nasul ? ?? Imi mai pun uneori sare de mare…cand e asa rau ca nu pot adormi.

    25. Nas infundat … hmmmm … nu e vreo rinita alergica pe acolo?Ar explica si eozinofilele si bazofilele

    26. Dr, ciudat e ca eozinofilele astea imi ies periodic crescute. Prin februarie erau 3% , anul trecut erau 5, acum 2 ani erau tot 9 %.
      Paraziti..as fi putut lua ceva de la motanelul meu ? Desi il deparazitez cum scrie la carte.
      Astm nu cred. Mama are . Eu n-am . Am doar nasul infundat permanent ,iarna , vara , noapte, zi… e infundat ! dar nu-i mai dau atentie.
      * incep cu un examen coproparazitologic ?

      Multumesc, doctor bun si (cum ar zice bunica) omenos!

    27. Da stii ca ti-a luat ceva timp sa tastezi atita amar de cifre😀
      Ceea ce apare modificat la tine sint elementele figurate ale singelui.La scoala se invata de globule rosii,albe,parca si ceva de trombocite.In realitate sint mult mai multe.Ele sint exprimate pe buletine in cifre absolute si in procente.(cum ar veni …. pe un stadion sint 30.234 barbati adica 89%).Fiecare element „beneficiaza” deci de cite 2 cifre.
      Modificari in + sau – cu 1 sau 0,5 % nu sint elocvente.Singura problema apare la BA adica bazofile si EO adica eozinofile.Astea arata o reactie a organismului la „ceva”.Cel mai des acel „ceva e un parazit.Intestinal de obicei.De asemenea ar indica o alegie,rinita….astm…dar pe astea banuiesc ca le-ai cunoaste daca le-ai avea.Parazitii ar putea explica si oboseala.
      E drept ca acesti doi parametri ar creste si in boli mai grave cu mar fi de pilda leucemia,dar in leucemie ar fi crescute TOATE valorile el elemetelor figurate

    28. dr, am nevoie de un sfat. Am repetat analizele pt ca ma simtem un pic obosita si poate reusesti intr-o pauza sa te uiti peste ele. Eu sunt speriata putin pt. ca sunt ceva modificari si as vrea sa stiu de unde sa incep cu investigatii ulterioare .
      Hemoleucograma
      rbc :4.69 / normal :3, 8 – 4,8 mm3/
      hcb 12,2 / normal : 12 – 15 g/
      hct 38,8 / normal :36- 46%/
      MCV 82,8 / normal :80- 96 fl/

      * de acum apar problemele :
      MCH 26,1 normal:/ 28- 34 pg/
      MCHC 31, 5 normal:/ 32-36 g/dc/
      RDV 15,0 normal :11,5-11,45%

      *Acum urmeaza cele normale :
      PLT :273 normal :150-450 mm3
      PDW :17,3 normal :12- 16,5%
      PCT :0,25 normal :0, 16- 0,47%
      MPV:9,2 normal :7,4-10,4 FL

      WBC :6,91 normal :4,8- 11mm3
      LY :2,84 normal :1,20-4,95/mm3
      LY% 41,0 normal :25-45
      MO :0,440 normal :0,09- 0,88mm3
      MO% :6,37 normal : 2- 8 %
      NE :2,86 normal :2,54-7,48>

      * Acum – dezastrul :
      NE% 41,3 normal :41,3- 53-68
      EO : 0,635 normal :0,09- 0,44
      EO% – 9,19 normal : 2 – 4 %
      BA: 0,145 normal :0,0 – 0,10mm3
      BA%: 2,10 normal :0,0-1,0%

      vsh e ok, 4mm/ 1h, 15/2h
      fibrinogen ok : 233,9
      glucoza , colestereol, trigliceride, tgp,tgo,creatinina serica, calciu seric total si ionic,acid uric sunt totate ok.

      Multumesc mult, dr!

    29. Merci pt aprecieri…
      Apropo de bunicii de la tara…cineva spunea ca tocmai de aia traiesc mult fiindca nu pricep diagnosticele pe care le primesc.In timp ce doctorii cind se imbolnavesc si STIU ce au pierd in primul rind speranta….

    30. da intradevar, ai fi un bun profesor si la postlicealele pentru asistente , simplul fapt ca sti sa te faci citit aici {ascultat}….. conteaza mult ,facand asemanarea cu ceva simplu e mai usor de retinut totul, pentru ca faci imediat asocierea…Ex. ..{{zici VSH si te gandesti la STICLA DE APA CU NISIP ….. sau … VSH CRESCUT- infectie..,. DR. gaseste locomotiva cu semnalul tras}}……. SI tunci e simplu … chiar si .pe intelesul bunicilor de la tara . IN scoala {sanitara } am invatat ca trebuie sa stim sa ne exrimam pe intelesul tuturor….DECI IATA UN OM ‘EXPLICIT’ PENTRU TOATA LUMEA.

    31. foarte destept comentariul tau despre VSH si …pe intelesul tuturor.

    32. Poate ca daca as fi prof m-as pricepe la altceva…de multe ori in viata excelam in ceea ce NU facem poate fiindca ceea ce facem facem din necesitate.Doar RESTUL il facem din placere.

    33. Daca ai fi prof ai fi super tare! Nu cred ca ar adormi nimeni la cursurile tale!

    Lasă un răspuns

    Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

    Logo WordPress.com

    Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

    Poză Twitter

    Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

    Fotografie Facebook

    Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

    Fotografie Google+

    Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

    Conectare la %s

    %d blogeri au apreciat asta: