Ultimul pas gresit : fractura de col femural

Un titlu poate putin cam lugubru…dar din pacate aceasta fractura de col femural , cunoscuta si ca fractura de şold este una dintre cele mai cumplite probleme ale virstei a treia: pentru ca NU SE VINDECA ( O paranteză: nu voi vorbi despre fractura de şold la tineri şi adulţi. Deşi tratamentul este acelaşi. Mai puţin riscurile operatorii…). De cele mai multe ori este vorba de virstnici peste 70 de ani ale caror oase practic nu se mai prea repara.Poziţia acestui col e atit de complicata incit aşezarea oaselor rupte „cap la cap” (aşa cum se face de exemplu atunci cînd „trage” ortopedul de mina ruptă pentru a o potrivi) deci aceasta potrivire e imposibila fara operaţie. Iar operaţia la vîrtnici e cu un risc maxim fiindcă de cele mai multe ori au boli grave (boli de inima….diabet…accidente vasculare..) şi există riscul de a muri pe masa de operaţie.Singurul tratament eficace al acestei fracturi înseamnă punerea unei proteze de şold.Care , aţi ghicit,se face numai prin operaţie …

Să încep ca de obicei cu ….

Anatomia şoldului

În jumătatea din stînga a pozei vezi unde se află osul „pe viu” iar in dreapta am explicat care sînt regiunile care ne interesează

oasele soldului

În desenul de jos se vede pe unde se rupe osul … E situaţia „teoretică” pentru că în realitate oasele nu ramîn cuminţi la locul lor ci se deplasează.

fractura osuluiPoate ai avut ocazia să ţii în mînă un film cu o asemenea fractură…hai să îl citim împreună

Linia ShentonÎn stinga vezi cum arată osul normal…se vede acea curbă punctată numită „Linia Shenton” care uneşte oasele bazinului cu colul femurului.Osul din dreapta este rupt.Vezi că acea linie …. NU se mai vede , osul e practic „îndoit” în regiunea colului.Aceasta este imaginea radiologică a fracturii de şold.De fapt este modalitatea cea mai obişnuită de a pune acest cumplit diagnostic…

Cum se pune diagnosticul

M-am lăsat prins de „valul” scrisului şi am anticipat oarecum diagnosticul:radiografia e metoda ce da raspunsul cert

Pînă ajungi să faci filmul,e de multe ori suficient să vezi picioarele victimei:cel bolnav e mai scurt şi rotat către exterior.Ca şi în poza de mai jos unde piciorul stîng este cel rupt :

fractura de soldLa ce te poţi aştepta…

Adică ce urmează dupa acestă fractură.În lipsa operaţiei de  multe ori pacientul rămîne imobilizat DEFINITIV la pat. Cu timpul se va anchiloza,nu va mai putea face nici o mişcare…vor apare escare (adică infecţii ale pielii pe locul unde aceasta vine în contact cu patul) , pneumonii,formare de cheaguri de singe la picioare datorita lipsei de mişcare….oricare din aceste complicaţii în cele din urmă vor duce la deces..O parte din pacienţi au voinţă şi încep să meargă cu ajutorul cadrului metalic … sau al unui cărucior.

Aşadar … OPERAŢIA

Am  pus mai jos o poză cu patru tehnici posibile.În cele de sus ,care se practică de obicei la ne-vîrstnici,se bagă tot felul de tije,nituri şi şuruburi care să fixeze cele două oase

tehnici operatoriiUltima schema arată înlocuirea totală a şoldului…adică atît capul femurului cît şi cavitatea articulaţiei.Se face acest tip de operaţie mai ales în cazuri de blocare totală a şoldului datorită reumatismului.proteza de cap femural

În cazul fracturii de col se face operaţia din stînga, adică „hemi-arthroplasty”. Practic se inlocuieşte capul femurului cu col cu tot printr-o proteză de metal cam ca şi cea din figura de alături.Cum am spus la început problema nu e atît operaţia, şi proteza cit rezistenţa bolnavului şi vindecarea.Am pus mai jos două filmuleţe.În primul vedeţi punctul culminant al operaţiei care constă în „înşurubarea” protezei pe femur

iar în a doua o schemă a operaţiei…cu menţiunea că e vorba tot de operaţia ce se face pentru anchilozarea şoldului…principiul însă este cam acelaş

Iată la final radiografia fracturii ÎNAINTE şi DUPĂ montarea protezei.

raze dupa protezareŞi încă o poză cu femurul cu cap de metal

cap de metalReclame

152 răspunsuri

 1. Pt Bogdan
  Probabil medicii au considerat ca virsta si bolile asociate fac riscanta o interventie chirurgicala de montare a unei tije .. sau placi …
  Osul se reface ca si … sa zicem … pielea dupa o taietura. Se formeaza acel cheag de singe si pielea apare oarecum din aacesta (procesul e mult mai complex dar in esenta e cam acesta). La fel si osul rupt. Intre capete se formeaza un cheag (din singele curs din vasele aflate in os) si treptat se reface osul.Chiar si acele fragmente vor fi incluse in final in acel calus Esentiala e imobilizarea. Nu mi-ai scris daca zona fracturata e prinsa in acea cizma. Daca zona e imobilizata, durerea nu e un indiciu ca osul nu se sudeaza.

 2. Buna ziua, bunicul meu de 92 de ani a cazut si a facut o fractura transverso-femurala cu fragmente dispersate(langa articulatia soldului).La spital ia fost aplicata o cizma gipsata cu atela la calcai pentru pozitionarea piciorului.Repaus 45 de zile.Noi il schimbam de 3 ori pe zi de pempars si la fiecare miscare are dureri.in aceasta situatie nu vedem cum se poate suda osul.Aveti vreo recomandare?Va multumesc si ramn in asteptarea unui raspuns.

 3. Pt CORNEL
  Ar putea avea de pilda modificari ale vertebrelor datorate reumatismului, care sa faca dificila su chiar imposibila introduerea acului. Inclin spre acest motiv pentru ca daca ar fi fost ceva legat de vreo boala (inima .. ficat .. rinichi…) nici macar nu ar fi introdus-o in sala de operatie.

 4. Mama mea are 80 ani si a cazut recent alegandu-se cu o fractura de col femural,cu toate ca nu are absolut nici o problema cu alte boli de inima,diabet,etc…,dar absolut nici o problema(doar un a la cap respectiv dementa senila)afost dusa in sala de operatie iar la scurt timpa fost adusa jos si ni s-a comunicat ca nu poate fii operata din cauza ca nu-ipoate face anestezia.
  L-am intrebat de domn doctor care e motivul concret ca nu i-a putut face anestezie si mi-a raspuns ca nu i-a putut face si atat.
  Rugamintea mea este ca poate ma lamuriti dvs-tra care sunt alte cauze din care nu se poate face anestezia epidurala.
  Mentionez ca piciorul este intors spre interior si nu invers

 5. Pt Valera
  Necroza de cap femural e o problema destul de complicata pentru a o trata prin intermediul unui blog. Te sfatuiesc sa mergi cit de repede ala un ortoped.

 6. va rog sa ma ajutatzi am 16 ani in 2010 am fost diagnosticat cu limfon non hotcikin am urmat lecuirea si am esit in remisie insa am o alta problema sa depistat necroza aseptica a capurilot femorale a umerilor si piciorelor ,dureri nu am avut ,acum 3 zile in urma a inceput durerile la priciorul drept ce pot face in cazul asta ?

 7. Pt Madalina
  Da, e posibil ca dupa un timp, depinzind de uzura protezei,, sa fie nevoie de inlocuire. E bine sa o vada un ortoped (de preferinta cel ce a operat-o) .

 8. sora mea a fost operata acum 11 ani.are pusa proteza la soldul drept.intrebarea este daca ea va trebui sa mearga la o alta operatie pt a i se schimba proteza?si la cat timp va trebui sa mearga ?zice ca se simte normal dar nu a facut nici un control de atunci.
  va multumesc

 9. Pt Teo
  Pina inca nu e prea tirziu (adica pina ce nu intervine atrofia musculara) e bine sa luati in discutie operatia. Luati legatura cu un ortoped, aecsta va studia dosarul pacientului (bolile asociate) si in functie de aceasta ve decide daca sint sau nu riscuri majure in cazul unei operatii. Nu neaparat virsta e o contraindicatie, daca organele vitale functioneaza la parametri acceptabilei e posibila interventia chirurgicala.

 10. Domnule doctor,
  Ma numesc Oltean-Gocan Teodora si as dori sa imi raspundeti la o intrebare.
  Bunicul meu in varsta de 80 de ani a suferiot o fractura de col femural. Mentionez ca pacintul sufera si de Boala Parkinson, tensiune arteriala si prostata marita.
  Ce ne re comndati sa facem? Astept cu nerabdare parerea dumneavoastra.

 11. Pt Elena
  Bine, rigiditatea piciorului se datoreaza si faptului ca, nemiscind aproape 2 luni (sau facind miscari limitate) muschii s-au atrofiat, piciorul s-a anchilozat … Ar rebui facuta fizioterapie cu mobilizarea trepata a piciorului. Nu as recomanda sa stea pe partea bolnava deocamdata, nu pot sa stiu cit de bine consolidat e calusul si e pacart sa pateasca ceva si sa fie nevoie sa o ia de la inceput. Daca e sa stea pe o parte, sa stea pe cea sanatoasa (cum cred ca a facut si pin aacum).
  Poate in urma fizioterapiei sa poata efectua si singura anumite miscari. Macar cele care sa ii permita sa se ridice la marginea patului, Fiind foarte important ii cazul ei sa nu stea permanent culcata.

 12. Buna seara,
  am citit cu atentie cazurile si raspunsurile de mai sus si tocmai de aceea vin si eu cu o intrebare. Mama in varsta de 82 ani a cazut in 6 decembrie 2011 si a suferit o fractura de col femural. Am dus-o la medic si in urma radiografiei medicul mi-a spus ca nu e nevoie de operatie pentru ca fractura e fara deplasarea oaselor, a recomandat imobilizare la pat si radiografie la o luna. A trcut deja o luna jumatate, la radiografia a doua mi s-a spus ca a inceput sa depuna calus, dar,schimbarea e ca piciorul e putin umflat si destul de rigid. Am inceput sa o ridic in sezut, sa o trag la marginea patului. Din pacate singura nu se poate ridica si nici nu se poate intoarce singura. Intrebarea mea este ce am de facut de acum inainte, poate sta pe o parte in speta pe partea bolnava?
  Astept cu nerabdare sfaturile dv.
  Multumesc!
  Elena

 13. Va multumesc mult.
  Poate sa stea tot mai mult in fund fata de primele zile dupa operatie.
  Medicul a spus ca poate sa calce pe picior dupa sase saptamani de la operatie

 14. Pt Doina MArgina
  Pai deocamdata sa stea doar in fund. Ci tde mult poate. Apoi sa incerce sa stea in picoare ajutata. nu sa paseasca, doar sa stea. Cind trebuie facut „pasul” asta al statului in picioare depinde de cit de „tare” e osul, lucru pe care poate sa il aprecieze doar cel ce a operat-o.

 15. Buna seara,
  Tocmai ce am repetat Rmn-ul azi dupa 20 de sedinte de Hiperbara In centrul de la Constanta….si Necroza s-a retras in proportie de 80%….
  Mai fac cateva si am scapat de necroza……si de Proteza…..
  A costat mult intradevar, dar tot cam la pretul unei proteze am ajuns….

 16. Pt adela
  Eu zic ca daca a inceput deja mobilizarea nu are rost sa mai ia anticoagulantul pentru ca riscurile tratamnetului sint in acst moment mai mari decit beneficiile.
  Faptul ca nu isi poate tine echilibrul ridica suspiciunea unui accident vascula aparut TOCMAI pe fondul tratamentului (riscul de singereare se mentine un timp dupa intreruperea anticoagulantului)

 17. Pt Pietreanu
  Da, am citit despre ea. Dar e doar in faza de experiment. Nu stiu cind va fi accesibila si „muritaorilor” de rind

 18. Alt tratament in afara de interventia chirurgicala nu exista?
  De medicina Hieperbara ce parere aveti?

 19. Pt Alexandru
  Necroza asta de cap femural e o chestie foarte urita. Mergi cit de repede la ortopedul care te-a operat pentru ca nu e de gluma. E posibil sa fie nevie de o alta interventie, desi gradul 1 insemna o faza incipienta

 20. Operatia a decurs foarte bine si acum totul este o.k. Totul a depasit asteptarile. Se reface extraordinar pentru varsta dansului (este concluzia medicilor)! Va multumesc inca o data!

 21. Buna ziua
  Mama a suferit o fractura de femur fara deplasare pe 17 10 2011 si nu vrut sa se opereze avand tensiune mare de obicei 17-19, medicul nu avrut sa o opereze cu semnaturamea .
  In urma coagulantuli ne bine recomandat prin dozare a facut hemoragi rectala am trecut si peste asta cu internare in spital a iesit din spital pe 23 112 11 dupa care am inceut recuperare pe 0912 2011 cu un specialist in chinetotertapie prin masaj am ajuns sa stam pe marginea patului miscam si picioarela numai cind ii spunem nu are vointa iieste frica picioarelae o ajuta a stat singur in picior cu spstele de perete dar de 2 zile dimineata nu poate s-asi tina echiligrul sa mai stea in fund .
  Enormal/ nu mai ia anticoagulant de la 01 01 2012 lua ACINOCUMAROL
  Va roa rog spunetim daca e normal s-au e o problema
  Va multumesc mult!

 22. Buna Seara,
  in urma cu aproape 3 luni am avut un accident rutier in urma caruia m-am ales cu o fractura de cotil.Am fost operat si mi-a fost introdusa o placuta cu 8 suruburi,iar 2 saptamani am avut piciorul in extensie.
  Toate bune si frumoase…la 6 saptamani dupa controlul radiologic medicul ortoped mi-a dat voie sa incep recuperarea musculo-articulara fara incarcare cu greutate pe piciorul afectat..M-am apucat de treaba si dupa 3 saptamani am facut un Rmn,in urma caruia s-a descoperit necroza aseptica de cap femural gradul 1…ce parere aveti?mantionez ca am 24 ani si nici o alta prooblema medicala…Peste cateva saptamani urma sa incep sa merg,iar acum cu aceasta necroza probabil ca o sa mai aman…Va multumesc

 23. Va multumesc mult !

 24. Pt Sorin
  Daca va sta mult la pat, imobilizarea aceasta va avea ca rezulta atrofirerea musculara, incit in citeva luni chiar daca se va opera nu va mai avea suficienta forta pentru sta in picioare.
  E importan si psihicu lui . Daca are vointa si dorinta (dar si speranta) ca va mai fi ca inainte … isi va reveni. Daca e deja resemnat si in plus nu se va opera (de multe ori insasi ideea de operatie poate sa i dea o speranta in plus ca va fi mai bine) posibil sa aibe o evolutie proasta.
  Pricum inaite de operatie va fi consultata de anestezist. Iar daca acesta va decide ca e un risc prea mare (eventuale boli asociate) nu se va opera indiferent de dorinta lui sau a dvs.

 25. Doina
  Soacra mea are 81 de ani si in 24.12.2011 a cazut si si-a fracturat piciorul drept la sold. In 27.12.2011 a fot operata si i s-a implantat dispozitiv DHS. Acum a inceput sa stea in fund ajutata. Maine o lasa acasa din spital si m-ar interesa ce miscari are voie sa faca cu piciorul.

 26. Va multumesc pentru raspuns. Ne gandim sa-l operam pentru ca durerile sa treaca mai repede. Ideea care ne inspaimanta este ca nu poate sa se sprijine in maini pe cadru si nu foloseste nici celalalt picior. Oare dupa operatie, presupunand ca durerile nu vor mai fi asa mari, se va putea deplasa sprijinindu-se in piciorul operat? Altfel am senzatia ca il operam degeaba. Nu foloseste decat piciorul rupt …. deocamdata este imobilizat la pat si se ridica pe margine doar pentru ca sa manance …. Dar sta sprijinit pe cel rupt, eventual pe partea stanga (cea cu ruptura).
  Poate ar fi ine sa nu il operam?!
  Cu multumiri,

 27. Pt Sorin
  Clexanul eu zic sa il ia pina cind se mobilizeaza cit de cit pentru ca daca ia prea mult timp e riscul sa apara alte probleme poate mult mai grave (hemoragii interne) Mai ales asocierea cu antiinflamatoare e nepotrivita, zic eu, pt ca rest riscul de hemoragie gastrica
  Durerile vor ceda in citeva luni, e posibil ca osul sa se sudeze totusi (si asa strimb cum e) desigur fara a mai exsita posibilitatea de a se sprijini pe picior.

 28. Stimate Domnule Doctor,
  Ma bucur nespus ca am gasit forumul dvs. care este atat de interesant, mai ales in ceea ce ma priveste. Indraznesc sa va intreb si eu in legatura cu tatal meu. Are 94 de ani si dupa Craciun a cazut cand a coborat din masina. Am fost de urgenta la Spitalul Foisor. Aici ni s-a spus ca este fractura de col femural stang. Dansul sufera si de insuficienta venoasa membre pelviene bilateral si sechele de ulcer varicos. Totul la piciorul stang. Exista doua posibilitati: operatia (riscanta pentru ca s-ar putea sa nu se mai trezeasca, sa faca o infectie sau ca un cheag sa plece prin organism spre creier sau inima) sau sa nu-l operam ceea ce ar insemna ca dupa o luna sa incerce sa puna piciorul jos, sa mearga cu un cadru, dar riscul cu cheagul se mentine. Ni s-a dat clexan 0,4 mg 30 de zile si antiinflamatoare. Nu stim cum este mai bine sa procedam. Clexan cat timp putem sa i-l administram? Acum am luat un cadru si am constatat ca nu are forta in maini. Daca nu il operam, durerile cat timp vor mai fi. Presupun ca toata viata ?! Oricum este cu moralul la pamant.
  Va multumesc anticipat pentru sfat!

 29. Pt Gabriela Bors
  Nu prea inteleg unde e ractura .. daca e rupt capul femurului de ce i s-a pus in ghips gamba? Sau are si acolo o fractura?
  Despre INR. La o fractura de picior se urmareste cresterea INR mai precis ca singele sa fie cit mai subtire .. addica sa coaguleze cit mai greu. INR mare = coagulare dificila = se formeaza mai greu cheaguri de sg. Ideea e ca un cheag format la picior poate intra in circulatie, ajunge in inima si … gata. Problema e ca un INR prea mare deci coaguare dificila poate sa faca posibile hemoragii in diferite organe .. cele din tubul digestiv (mai ales stomac) putind fi fatale.
  E zic ca poate fi mobilizata. Desigur e normal sa cereti si parerea medicului ce o trateaza, dar poate, zic eu, sa fie deocamdata intoarsa pe partea dreapta (piciorul rupt sa fie deasupra). APoi treptat poate sa stea si in fund.
  Daca i s-a prescris antibiotic sa il ia. Maiales ca in spitale e plin de microbi si maio infectie pulmanara i-ar lipsi acum. Acasa nu ar fi necesara preventia cu antibiotic dac nu sint persoane bolnave in contact cu ea …

 30. Buna seara deranje din nou ,dar nu stim ce sa mai facem . Dupa 6 zile de stat in pozitie orizontala mamei mele i s-a pus laba piciorului sting pina la mijlocul gambei in gips si urmeaza ca sa-i faca externarea, INR il are f.mic 1.6 respira greu noaptea se sufoca nu are aer, tot timpul a stat numai pe spate pe cine intrebam daca trebuie mutata din aceasta pozitie nu ne da nici un raspuns. Citind intrebarile puse de alte persoane si vazind raspunsurile soi primind raspunsul de la d-vastra ne intrebam de ce nu o pun si pe mama noastra si in alta pozitie decit culcat.Va rog din suflet spunet-ne d-voastra ce trebuie sa facem o avem internata la spitalul Militar si nu stiu de ce nu ne spun si noua ce trebuie sa facem sa ne arata cum trebuie mutata , va dati seama ca noi nu stim si ne este frica sa o miscam sa nu pateasca altceva. Va implor invatatine ce trebuie sa facem putem sa o asezam in sejut sau ce pozitie. Astazi i-am cumparat si saltea pentru escare sa o avem cind vom ajunge cu dinsa acasa. Ce spunti de INR asa mic pe care il are ce riscuri sunt posibile. Trebuie sa ia antibiotic in aceasta perioada sa nu faca infectie? Nici nu mai stim ce sa va intrebam ,care ar mai fi riscurile in afara de cele comunicate de d-voastra.Va multumesc din suflet pentru raspunsul dat imediat si va rog insistent sa ne sfatuiti ce trebuie sa facem ca mama noastra sa sufere cit mai putin. Si pentru raspunsul pe care il asteptam va multumim anticipat

 31. Pt Gabriela.
  Greu de luat o dcizie.Clar, riscul operator e imens in cazul ei. Recuperarea depinde foarte mult de vointa ei. Eesential sa nu stea toata ziua intinsa pe pat cu ochii in tavan. Pe cit posibil sa stea cit mai mult in fund. Statul in pat pe linga riscul de escare va duce si la atrofierea musculaturii si la imobilizare definitiva. Si mare atentie la tratamentul anticoagulant care se prescrie de multe ori in aceasta situatie. Pe fondul coagularii ei fluctuante daca mai ia si anticoagulant e riscul ca un simplu calmant pt durre (aspirina … diclofenac) sa ii dea o hhemoragie digestiva fatala…)

 32. Va rog sa-mi raspundeti si mie la intrebarea pe care am s-o pun.Mama mea in virsta de 74 de ani a cazut acum 5 zile si are femurul sting rupt. Nu avea destule probleme adica operata de inima are inlocuite valvele cu altele metalice, din februarie are probleme mari cu coagularea singelui cind o are mica 1,7o cind mare 7 are insuficienta respiratorie medicii au spus ca a facut insuficienta cardiaca si din aceasta cauza acum singele nu mai ajunge tot la inima si se opreste si la ficat il are f.marit si au spus ca are ciroza hetapica, in pleurea dreapta are lichid . Intrebati doctori, daca o putem opera acestia ne-au zis ca este riscant si peste doua zile o vom externa. Ce intrebare am eu la d-voastra ce credeti va mai putea merge sau macar sa traiasca sa stea in scaun cu rotile suntem disperati nu stim ce sa mai facem, de aceea va rog invatati-ne si pe noi ce sa facem ca sa fie bine cu mama noastra. Va multumesc anticipat.

 33. Daca se opereaza e mai usor de fixat fragmentele osoase … poate mai repede sa se puna pe picioare. DAr o operatie implica si unele riscuri: anestezia, posibile infectii postoperatorii. Totusi cel mai important e ce fel de fractura este. In functie de cit de afectat … sfarimat … e osul, de UNDE e situata linia de fractura medicul va lua o decizie.

 34. Scuzati,ca nu am precizat,dar sotul meu chiar ieri,adica pe 08.12.2011 a suferit aceasta fractura si medicul i-a pus piciorul intr-un suport de metal ca sa-l indrepte,apoi peste 5 zile va lua o hotarire,daca sa-l opereze sau nu.Spuneti-mi va rog cum e mai bine? sa faca operatia sau nu si care sunt urmarile daca i se face sau daca nu i se face operatie?Va multumesc anticipat.

 35. Pt Ecaterina
  Nu mia-i spus ce solutie terapeutica s-a adoptat. Banuiesc ca i s-au pus suruburi. In mod normal nu ar trebui sa fie probleme de vindecare avind in vedere virsta. La cit timp dupa operatie va putea merge (cu cirje deocamdata) asta poate spune dr ce a operat. Un rol ff important il va avea antrenamentul recuperator de dupa. Chiar daca poata va avea impresia ca se descurca singur, neaparat va trebui sa urmeze tratamentul recuperator cu un specialist pentru a evita eventualele sechele (schiopatare)

 36. Buna ziua.Am o intrebare.Sotul meu cu virsta de 33 de ani a suferit fractura de sold,spuneti-mi va rog care sunt sansele lui de a merge si peste cit timp va putea face acest lucru?

 37. Pt Gabriela
  Nu am inteles prea bine .. .mama ta are deja proteza puna si se necrozeaza osul protezat? E fractura si s-a propus protezarea? Poate mi-aipus cindva demult o intrebare pe tema asta dar nu o gasesc (sau poate nu amrebdare suficienta sa o caut indeajuns) asa ca, daca esti buna, revino cu detalii.
  Inprincipiu o necroza osoasa in faza d einceput NUmodific analizele de singe. ea sepoate suspecta pe baza unei radiografii…

 38. Am ajuns si eu sa fiu interesata de acest subiect. Mama a fost diagnosticata cu „fractura col femural” si i s-a recomandat o PROTEZA BIPOLARA NECIMENTATA (am scris asa cum am inteles-nestiind corectitudinea enuntarii acestei proteze).
  Acum sunt deja in decembrie(aproape) 2011.
  Ce s-a mai schimbat intre timp?? Mama are 67 de ani, sufera si cu inima, are reumatism,…hepatita C…
  Deci, inteleg ca si dupa operatie vor continua durerile??
  Ce este ciudat la mama, este ca nu se observa nici o diferenta intre picioare, nu are febra, analiza sangelui e Ok desi ni s-a spus ca osul femural a inceput sa necrozeze.
  astept comentarii.Gabriela

 39. E bine ca se mobilizeaza. Ideea e ca operatia de protezare se poate face oricind, daca esueaza tentativa de rezolvare cu suruburi. Oricum de dureri nu va scapa complet nici dupa protezare.

 40. Nu mergea bine nici pana in decembrie.Se ajuta de doua „bete” cum zicea ea,dar mergea.Acum foarte greu ,si doar in interiorul casei.Vointa are-mai ales ca sta la tara,si intotdeauna si-a facut treburile singura-dar durerile sunt mari.

 41. Pt. Felippe
  Intrebarea este cdaca pacienta se poate deplasa acum. Daca nu … poate solutiaprotezariii sa fie mai buna. Pina la urma scopul e ca mama ta sa se poata mobiliza, nu sa se vindece complet sau nu fractura (oasele se vor prinde, totusi, desi mult mai greu decit la aceasta virsta).

 42. Mama mea are 73 de ani si a avut in decembrie fractura de col femural dar nu prin cazatura,doar s-a fisurat.A fost operata si i s-au introdus trei suruburi.In martie la control i s-a spus ca nu s-au lipit oasele,si sa mai mergem la mijlocul lui mai la un alt control.Avand in vedere varsta nici nu cred ca se vor lipi.De deplasat doar foarte putin,si cu mari dureri.Osul nefiind rupt de tot,se poate pune proteza de sold?

 43. Sper si eu acelasi lucru …. 🙂

 44. Multumesc pt raspuns. Mama a decis operatia. Maine dimineata se vor sti rezultatele la ceva timpi de coagulare(daca am retinut bine) si va fi operata. Ne rugam sa fie bine.

 45. Mai e si problema anestezistului. Va trebui sa fie si el de acord cu operatia avind in vedere multiplele afectiuni asociate.
  Ideea e ca in absenta operatiei sint mici sanse ca mama ta sa mai umble vreodata. Cu consecintele de rigoare asupre psihicului ei. De asemenea gindeste-te la escare si la posibilitatea ca acestea sa evolueze nefavorabil la un organism cu probleme ca al ei.
  Mi se pare cel mai corect sa decida ea insasi. Pentru ca, iti dai seama, daca ea vrea sa se opereze iar voi o opriti … nu sinteti de acord … ce va spune ea dupa 1…2 sau mai multe luni de inactivitate.

 46. Mama mea are 69 ani si alunecand a facut o fractura de col femural cu 2 seri in urma.Doctorul spune ca trebuie operata.Dar are leucemie limfoida, un epiteliom palpebral recidivat care se extinde(ne-a fost frica de o a doua operatie si acum nu-si mai poate deschide pleoapa respectiva iar tumoarea continua sa distruga tesutul din jur), osteoporoza (consecutiva tratamentului indelungat cu prednison si nu numai), anemie, o splina uriasa. Are cam 40 de kg. Cum sa decidem pro sau contra operatiei?Va rezista operatiei? Nu va face complicatii care sa duca la deces? Daca renuntam la operatie, ce trebuie facut ? E o persoana luptatoare. Acum sta culcata pe spate in spital de vreo 45 ore si i se fac transfuzii. Va multumesc

 47. Pt. IOnela
  O problema la coloana poate afecta nervul care iese de acolo. Daca e deranjat nervul care deserveste partea dreapta a abdomenului pot apare inclusiv dureri abdominale prin acelasi mecanism cu durerea de picior. E drept e o explicatie mai rara pentru o dureer abdominala dar in contextul in care toate explorarile facute nu au gasit nimic anormal intra in discutie si aceasta

 48. Va multumesc pentru raspunsul asa de rapid pe care l-am primt.Ce e drept in Romania nu are nimeni timp sa iti explice totul in detaliu nici macar medicul de familie sau specialistul….traim in secolul vitezei(sunt si exceptii de la regula si mult respect pt cei care isi fac meseria cu drag).
  Eu personal fac aproape un an de zile de cand umblu prin doctori, totul a inceput cu o durere in partea dreapta , apoi durerea sa lasat si in picior si acum mai noi sunt si putin balonata in zona abdominala.Sincer nu stiu ce sa fac, medicul ma trimis la ginecolog de unde mi se zice ca totul e ok, apoi la gastointestinale unde mi se spune „colon iritabil”, pe urma radiografie coloana dupa care am facut radiografie.
  As fi recunoscatoare daca as mai primi un sfat pt problemele mele pt k nu reusesc sa scap de nici un fel de durerea din partea dreapta.Coloana am inteles e cu piciorul drept dar durerea abdominala dreapta nu prea ar avea cum sa fie tot de la coloana.
  Ca si date generale : nu am fumat niciodata, nu am baut cafea si nici bauturi alcoolice…
  Va multumesc mult si astept un raspuns pt problema mea va rog!

 49. mi-au placut intrebarile si raspunsurile o sa ma documentez mai departe

 50. Pt. Ionela
  “col femural bilat” e de fapt , sa zic asa, titlul radiografiei. Ca si cum ii zici radiografiei de plamini „pulmonara” asa radiografiei din articol cu „linia Shelton”. E o radiografie care se face pentru a vedea comparativ daca exista modificari la una din articulatiile soldului comparativ cu cealalta.
  Deci „col famural” e un termen anatomic nu o boala sau un diagnostic. Sau poate apare la tine pe o itnerpretare dar intr-un context mai larg (de pilda „leziuni col femural bilateral” care ar insemna ca sint modificari la ambele coluri femurale)
  Unde e situat acest col se vede in poza a dooua din articol

 51. Buna ziua,
  As dori sa intreb si eu cum se explica „col femural bilat” pt k nu prea am inteles insemnatatea acestor cuvinte.Am facut o radiografie si mi s-a specificat ca am col femural bilat, lumbago cronic prin discopatie L3,L4, L5. Mi sa recomandat fizioterapie, am facut dar fara nici un rezultat. Durerea mi se lasa in piciorul drept si in partea inghinala dreapa, la orice miscare mai agresiva simt durere aproape in tot abdomenul .Daca aveti un raspuns pentru mine…
  Va multumesc frumos!

 52. Multumesc ptr.raspuns.
  Astazi o externam si sper din suflet ca recuperarea va fi completa.
  Felicitari pentru site.

 53. Pt Anca
  E esential sa nu se grabeasca. Foarte important ca a reusit asa repede sa mearga cu caadrul – e posibil ca recuperarea sa fie in acest caz completa, mai ales ca virsta e destul de mica si lipsesc alte boli. Dar e riscul ca incercind sa se mobilizeze complet sa cada si sa o ia de la inceput … sau mai rau sa isi rupa si soldul celalalt. De aceea e bine sa progreseze treptat, stiu ca e dornica sa mearga ca si inainte dar explicatii ca sint situatii in care mai binele e dusmanul binelui.

 54. Buna ziua! Mama a fost operata de fractura de col femural stg.cu implant de proteza partiala de sold in data de 15 martie 2010.Are 66 de ani si nici o alta boala.La cinci zile dupa operatie a inceput sa mearga cu cadrul si la alte cinci zile va trece la carja. Ea simte ca ar putea merge si singura dar din motive de siguranta nu o lasam.As dori sa stiu care este ritmul de recuperare si daca aceasta va fi completa sau va ramane cu restrictii de miscare.

 55. Pt. Andreea
  Citind cele de mai sus … si patind si acea hemoragie … eu cred ca nu te vei mira daca iti recomand ca, in cazul ca deja se ridica pe marginea patului si sta mai mult in fund decit culcata si impobilizata, sa reevaluezi tratamentul anticoagulant. Nu pot sa iti zic sa renunte la el – nici tu nu cred ca te iei dupa cele ce citesti pe blog in detrimentul a ceea ce iti spune medicul curant. Totusi in aceste conditii riscul de a face cheaguri mi se pare mai mic decit cel de a face hemoragii…

 56. Buna ziua,
  Acum aprox 3 saptamani bunica mea (80 de ani in curand cu ajutorul lui Dumnezeu) a cazut si s-a ales cu o astfel de fractura la sold, a fost operata iar operatia a fost reusita dupa care la externare i s-a recomandat acel Clexan despre care s-a vorbit mai sus in combinatie cu alte medicamente, ea avand si o infectie la vezica urinara s-a declansat bineinteles o hemoragie puternica, am dus-o la spital in coma, a stat la reanimare cateva zile dupa care si-a revenit si a fost stabilizata, acum am dus-o iar acasa si face un sfert din tratamentul anticoagulant din cate am inteles nu se poate renunta la el. Ea este o persoana energica si nu prea suporta sa stea la pat, de aceea as vrea sa va intreb, daca a inceput si sa manance mai binisor si se simte cat de cat mai ok ca la inceput (inca are dureri la picior insa)…putem incerca sa o ajutam sa mearga? Mentionez ca sta la marginea patului si mananca singura nu mai trebuie hranita de noi….si nu suporta sa poarte pampers de aceea am vrea sa o ducem la toaleta.credeti ca este recomandat? Mentionez ca sunt 2 saptamani jumatate de cand i s-a pus proteza la sold. Va multumesc din suflet! Astept sfaturile dumneavoastra!

 57. Da, ar fi bine de facut un consult chirurgical. Posibil sa fie nevoie de „curatirea” locului

 58. apropo de escara , s-a micsorat insa este tare pe langa ea si nu stiu ce inseamna. Arata ca o gaura si tare in jurul ei.Este normal? O fi nevoie sa mergem la spital la chirurgie sa umble pe acolo?

 59. Multumesc mult pt raspuns. Acum luptam incet incet cu recuperarea, adica mersul pe cadru si sa vedem cu terapeutul ca nu prea stam bine financiar. Cred ca vom merge sa mai facem inca o radiografie sa vada cum se prezinta proteza acolo. Ca tot spune ca se misca ceva. Plus nu are curajul si taria sa mearga, parca ii este frica sa nu cada, cu toate ca suntem mereu cu ea si o incurajam. Psihicul ei este c-am slab. Dar speram sa fie bine, chiar daca este de durata. Am citit pe forum si am vazut ca este grea recuperarea mai ales ca a avut luxatia care a imobilizat-o la pat si mai mult. O zi buna in continuare.

 60. Pt. Tania
  Acea luxatie pune intr-adevar o problema. E necesar ca musculatura din jurul articulatiei sa se intareasca cit de cit ca sa nu mai permita recidiva. E bine ca macar escara scade – atentie cu sch de pozitie, sa nu recidiveze.E bine sa nu forteze – o noua luxatie ar face sa ia totul de la inceput. Cel mai bine sa mergeti la un fizioterapeut pentru a face acele miscari pe care acesta le considera cele mai potrivite si mai putin riscante in acest caz. Oricum ideal ar fi sa incerce sa se lase cit mai putin pe acel picior in prima faza, urmind ca , treptat, sa il „incarce” din ce in ce mai mult, dar asta pe perioade de saptamini-luni.

 61. Da, e bun detralezul pt. circulatie
  Cit despre parerile contradictorii, am ami spus-o, a cere parerea mai multir medici e ca si cum ai avea mai multe ceasuri. La fel cum 2 ceasuri nu dau niciodata aceeasi ora nici 2 medici nu vor pune acelasi diagnostic sau vor indica acelasi tratament.

 62. Pt. Anonim
  In primul rind trebuie sa nu stea in pat NEINTOARSA DE PE O PARTE PE ALTA. Exista riscul de a face escare daca sta doar pe spate, escare care pot sa duca, prin infectare, la deces. E bine sa se incerce cit de repede se poate (daca permite durerea) sa stea in fund pe marginea patului. Asta cit de mult timp e posibil, pentru evitarea unei alte complicatii utite adica formarea de cheaguri de singe la picioare , cheaguri care sa plece in circulatie. In momentul in care reuseste sa stea in fund, deja se poate spune ca s-a obtinut ceva. De umblat, fie si cu cadrul, e greu de presupus acuma cind o va face … daca o va mai face vreodata. Esential este deci SA NU STEA PREA MULT TIMP NEMISCATA SI CULCATA IN PAT

 63. Buna ziua . cum as putea ajuta o persoana de 94 de ani care a cazut si s-a lovit la sold , cred ca este fractura de col femural . Nu am fost la medic , dar simptomele cam asta arata din ce am mai citit pe forumuri. nu se pune problema operatiei pentru ca are probleme cu inima , dar as dori sa o pot ajuta cumva , sa nu mai aiba dureri .Are dureri cand o misc , in rest spune ca nu o doare ( este miscata in momentul in care trebuie sa o schimbam ).Daca ma poate ajuta cineva cu sfaturi , va multumesc .

 64. Multumesc.Am chemat un medic acasa si i-a prescris Detralex,pt.circulatie.Am consultat un medic din alta localitate.Are o totala alta parere despre metoda care s-a ales la operatie avand in vedere varsta sotului.In esenta trebuia sa se recurga la placa cu suruburi sau daca s-a mers pe tije trebuiau trei tije desi locul este f.stramt..Propune o alta operate pt.implantarea a celei de a treia tije.Nici nu stiu cum sa-i arat raspunsul medicului.Mai astept o parere si de la Bucuresti.

 65. soacra-mea are 76 de ani si a suferit o factura de col femural stang operand-o in septembrie (proteza moor garden IV)iar in noiembrie si-a luxat proteza . A avut ghips 45 de zile pana in ianuarie 14, dupa ce l-am scos, incercam sa mergem pe cadru dar atat. Mai mult nu poate merge. Sta in fund la marginea patului dar trebuie pusa o perna deci nu are echilibru bun. Nu poate sa se salte singura, nu poate merge singura la toaleta. Si nici in pat nu poate sa se rasuceasca. Pana cand vom proceda astfel. Plus ca dupa operatie a aparut o escara care vad ca se micsoreaza incet incet,Ce sfaturi imi puteti da acum dupa 2 luni de la luxatie si aproape 4 de la operatie.

 66. Mai ales ca se intimla doar ziua, posibil ca aceasta umflare sa fie datorita proastei circulatii. Daca in zilele in care sta mai mult la orizontala nu se umfla,e o confirmare in plus. Ar fi bine in acest caz ca atunci cind sta sa incerc sa stea la orizontala si , daca poate, piciorul putin ridicat pe o perina

 67. Nu am crezult ca 45 de zile la mine inseamna 45 de ore.
  S-a mai ivit o problma;piciorul i se umfla peste ziGlicemia si colesterolul sant in limitele normale.Atceva chiar nu mai stiu.La ce sa ma mai astept?

 68. Ar fi de facut un consult la o clinica de recuperare. sau fizioterapie. Oricum e excelent ceea ce s-a obtinut pin aacum si nu neaparat trebuie sa ne grabim, evolutia poate fi lent spre imbunatatire,oricum nu e cazul iarna de iesit afara iar inca 1-2 luni pin ace se incalzeste se mai pot face exercitii in casa

 69. am 75 ani, 1,60m inaltime, 61 kg. am facut o fractura de col femural drept.
  am fost operata in 28 Sep. 2009 si mi s-a montat o proteza Moore. acum merg prin casa cu baston, nu am dureri.
  doresc sa stiu daca un tratament de recuperare ar putea accelera vindecarea.
  Daca da, ce specialist imi recomandati.
  multumesc.

 70. Pt. Mariliv
  Intii sa imi cer scuze pentru intirziere
  Moile radiografii nu arata deplasari importante fatade cele vechi. Poate e mai greu de priceput prudenta ortopedului, dar e poate mai bine o usoara retinere in locul unui curaj exagerat care sa strice totul
  Cit despre proteza … ea poate fi pusa oricind. Dar daca o pui, nimic nu mai poate sa fie ca inainte. Iar o proteza e si ea insotita de destule neajunsuri. Poate daca ortopedul va considera ca nu se poate obtine sudarea completa a oaselor va lua finalmente aceasta decizie.

 71. http://img199.imageshack.us/i/34201070155pm.jpg/
  http://img46.imageshack.us/i/34201070816pm.jpg/

  Acestea sant cele doua noie radiografii.Nu imi dau seama si nici nu mi s-a specificat:tija a mai migrat sau nu.Fara sa criticam,nu era mai buna o proteza de sold?decat sa se „bata”tija daca este cazul.. deci o anestezie ..apoi sa se scoata tija…deci alta aneztezie..sa sepune de la inceput(acuma)o proteza de sold?

 72. Buna seara. Astazi am fost la un nou control cu sotul.Pot sa va postez noile radiografii sa le vedeti si sa va spuneti parerea? Nici nu mai stiu ce sa spun daca se simte mai bine sau nu.La control i s-a indicat inca 45 de zile sa nu mearga,piciroul sa-l puna in pamant cu o solicitare de 30-40%din greutatea corporala.Intreb si eu ca un nespecialist,nu era mai indicat sau nu este i ndicat o proteza de sold?.

 73. Depinde de multi factori … tipul (mai exact marca, adica cine il produce) , daca beneficiarul e asigurat, spitalul unde se face operatia … cel mai sigur e sa intrebi direct medicul care va interveni chirurgical

 74. Teoretic poate , atita timp cit nu pune piciorul jos sa se sprijineasca pe el. Cind e vorba insa de solicitarea articulatiei depinde mult de tehnica operatorie, tipul de proteza si alte detalii pe care numai cel ce a operat-o le cunoaste , parerea lui fiind singura de care sa tii cont in acets caz

 75. mama are 3 saptamani de cand e operata de fractura de col femural ,poate sa stea la marginea patului in fund si cu picioarele atarnate in jos?cat timp? va multumesc!

 76. cat costa un implant ortopedic DHS

 77. Pt. Larissa
  Un caz. Fractura de peroneu, pacient rebel care se plimba pasind fara cirje pe piciorul bolnav. Dupa scoaterea ghipsului schiopatat, durere, picior umflat. L avreo 2 luni accident vascular ce impune u imobilizare la orizontala de 3 saptamini fara ridicare din pat. La trei saptamini , dupa mobilizare, dispar TOATE problemele de la picior, acum uitind chiar care picior a fost rupt

 78. Nu cred ca foteaza,picorul inca nu-l pune jos.Mareare de asteptat 3 saptamani.Atuncia desigur va comunica si dv.parerea mediculuicurent(daca o aflu)

 79. Mai am un mic comentariu: din pacate noi oamenii avem tendinta permanenta de a ne grabi. Am o colega care in urma unui accident (mergea pe trotuar cu copilul si un destept a intrat efectiv peste ea cu masina si in afara de alte „urme” mai putin periculoase a avut un picior fracturat in doua locuri (undeva pe la mijlocul femurului si o alta fractura la tibie si peroneu… nasol !) A fost operata si acu merge fara baston, dar inca mai schioapata (sunt multe luni de atunci, are in jur de 35 de ani, dar …) Ce nu face ea bine? Pai uneori se grabeste si atunci schiopatatul se accentueaza, ca sa nu spun ca supune piciorul operat la un efort prea mare. Nu-i asa, domnule doctor? Cred ca in timp, daca continua, s-ar putea sa ramana cu schiopatatul… Pacat, ca e o fata tare frumusica si draguta (ca persoana). Ah, ca sa nu va faceti griji, copilul a scapat cu zgarieturi si o sperietura zdravana (se pare ca masina la ea a avut magnet…..)

 80. Da, este spre bine si ma bucur. Dar sa nu forteze mai departe miscarile.Progresul lent e cel mai potrivit in acest caz

 81. Buna seara.Nu am mai intrat de mult si nu este onorabil dupa ajutorul dat. Sotul a inceput sa”mearga”cu cadrul.A ajuns sa manance la masa din sufragerie( 1o m.l.)drum pe care il parcurge cel putin de 3 ori pe zi.Mai face”mici treburi „prin casa in sensul ca isi rezolva intreaga toaleta necesara unui barbat…barberit,spalat…singur,dar cu mine acasa(un fel de supraveghere).Isi ia unele lucruri singur,isi ordoneaza singur ziarele,revistele… s.a.m.d. Imi place sa cred ca este spre bine.
  Oare? sau sant eu prea optimista.

 82. Chiar a prins bine acest comment … vezi ca sint multi care oscileaza intre a se opera sau nu. Insa problema e ca nu toti au nepoti medici si, mai ales „doctori prieteni”

 83. Matusa mea care avea atunci 94 de ani si era o constitutie mai slabuta, s-a gasit intr-o zi sa faca curat sau sa puna ceva intr-un dulap sus – s-a suit pe scaun, a cazut, si a facut fractura de col femural. O nepoata, fiind medic, a reusit sa o interneze la niste doctori prieteni si au operat-o (LA 94 DE ANI!!!) si drept urmare dupa o perioada a inceput sa mearga, la inceput cu cadrul, apoi mai bine. Din pacate, la un an de la eveniment, a murit. De batranete si mergand pe doua picioare. Dumnezeu s-o odihneasca! De unde se vede ca omul daca e operabil, se poate opera fara probleme. Curaj !

 84. Riscurile operatorii tin mai degraba de problemele cardiace. Daca inima e buna sint riscuri operatorii mai mici. Oricum anestezistul va face o evaluare preoperatorie.
  Nu pot sa dau aici sfaturi concrete. Citind din comentariile de mai sus poti sa iti dai seama cam care sint problemele ce apar in caz ca nu se opereaza. Operatia , daca reuseste, ii da sanse de recuperare aproap ecompleta in timp ce atitudinea ne-operatorie are ca cel mai bun final mersul cu cadrul.

 85. Buna Ziua D-le Dr. Am si eu o intrebare, astazi doctorul ne-a dat diagnosticul pentru bunica mea : fractura de col femural. Ea a avut in urma cu 8 luni un accident vascular in care a fost afectata partea stanga. Dar incepuse sa se faca bine, chiar mergea insotita, pana cand a cazut si s-a ales cu acesta fractura. Mentionez ca ea are si diabet, dar pe pastile. Sunt mari riscurile operatiei? Cum credeti ca ar fi mai bine sa procedam?

 86. Daca e sanatoasa, fara prea mari probleme cardiace (desigur, problemele virstei…) e de preferat operatia. Desigur sint riscuri, nici o operatie nu e fara riscuri. Dar daca reuseste operatia se poate face reluarea mersului mult mai repede decit fara operatie. Inplus daca nu se opereaza cel mult se poate obtine mersul cu cadrul, nimic mai mult . In schimb o operatie reusita ii va permite sa mearga ca si inainte de fractura dupa un ttimp.
  Intirzierea operatiei poate duce la prelungirea recuperarii. TTe gindesti numai la faptul ca stind la pat muschii se atrofiaza iar reluarea mersului va fi mai dificila.
  Despre complicatiile ce pot apare daca nu se opereaza, inclusiv cele legate d etratamentul anticoagulant, poti citi din comentariile de mai sus, pentru ca ele sint mai sugestive chiar decit articolul , fiind vorba de fapte traite.

 87. bunica mea a facut de aproape 5 zile o asemena fractura la piciorul sting,are 79 de ani si 95 de kg ,a fost o persoana activa intotdeauna ce mi recomandati.am fost la doctor si primul dintre ei mi a recomandat proteza ,dar bunica a refuzat ,aceasta fiind imediat dupa fractura la o zi ,dupa alte trei zile am convins o sa se opereze si cind ne am prezentat la spital am intilnit colegul primului doctor care nu a mai fost de acord sa o opereze nu mai stiu ce sa fac va rog frumos un sfat

 88. Din pacate se pare ca e vorba de o anchilozare a acestei articulatii.Proteza de care e vorba va inlocui intreaga articulatie, deci nu doar capul femurului ci si acea „coja de ou” care apartine de bazin. Fractura initiala inteleg ca a fost de femur, deci nu in regiunea articulatiei, deci anchilozarea pare mai degraba a fi rezultatul mersului dezechilibrat (probabil schiopatezi). Alternativa la proteza ar fi, ppoate, curatirea articulatiei dar in contextul in care mersul e acelaasi exista posibilitatea recidivei.
  Nu cunosc clinici in strainatate asa ca nu te pot ajuta cu adrese ori preturi.

 89. Buna ziua. Cu vreo zece ani in urma am avut fractura la femur. de atunci am dureri aproape tot timpul. Am fost operat, am avut 5 spite, niste bare subtiri de metal, nu stiu cum le zice in medicina. Periodic mai treceam cite o radiografie si medicul spunea ca din cauza sarurilor am dureri. Ultima cind am fost la medic, prin ianuarie 2010 diagnosticul a fost nu prea bun, sindrom post traumatic, mi se reduc miscarile in articulatie. Medicul spune ca trebuie operatie, sa mi se inlatura o parte din os si sa port o proteza de metal, vroiam sa intreb daca mai este si alt tratamen si unde anume, la ce spitale, in ce tari etc. Multumesc

 90. Cum cred ca am mai scris … respecta prioritar indicatiile care le primesti de la cel care a tratat live bolnava, pentru ca el stie totul despre cazul respectiv. Eu pot vorbi la modul general.

 91. A m inteles.
  Da,merge cu cadrul dar nu are voie sa puna piciorul in pamant pana in luna martie,cand se va merge la un nou control.Poate ar fi mai bine ca orice incercare de recuperare sa fie amanata pana la al doilea control limitandu-se la mersul cu cadrul si la „contractiile izometrice”

 92. Sa incep cu finalul. Dacarana evolueaza spre vindecare sansele necrozei sint minime. Necroza apare pe rani care mult timp stagneaza ori se agraveaza treptat
  Despre masaj muscular .. ce sa zic. Poate exista riscul mobiizarii unor cheaguri de singe daca acestea s-au format in cele 7 saptamini . Nu as recomanda asa ceva decit eventual dupa un consult care sa excluda existenta unor asemene a cheaguri/trombi
  Mobilizarea cu bicicleta statica ar merge, atita timp cit miscarile sint totusi lente si nu apasa vreo greutate pe articulatie.
  Nu mi-ai spus in ce faza e mersul. Merge totusi cu cadrul? Daca merge eu zic ca mersul zilnic cit mai mult e un exercitiu arhisuficient pentru faza asta, nemaifiind necesara nici bicileta si cu atit mai putin masajul.Desigur cu conditia sa puna progresiv piciorul bolnav jos si sa incerce sa mearga sptijinita in miiini
  Ramin la ideea adresarii la un specialist in recuperare , contactabil prin intermediul personalului de la neurologie/ ortopedie

 93. Curios,dimineata a postat cele trei intrebari pe care vroiam sa vi le aresez.Asta este.
  Doream sa va intreab opinia dvs.privitoare la posibilitatea de a dormi pe partea dreapta- piciorul operat-
  – poate folosi un aparat de masaj- domol- Actioneaza in exclusivitate asupra muschilor.
  Exista o mini-bicicleta.Un fel de torpodou cu pedale care in pozitia de sezut pe fotolia poate imita mersul pe bicicleta.Deranjeaza sau nu la articulatia femurului?
  – ce miscari s-ar putea executa pentru mobilizarea membrului dr.la doar 7 saptamani dupa operatie.
  Si intrebarea mea:mai exista posibilitatea unei necroze?
  Privitor la rana de la picior este aproape vindecata.S-a tratat cu Aciclovir unguent si pastile si o mixtura care arein componenta si talcul care a uscat.usuca.Multumesc.

 94. Da, le-am receptionat perfect
  Ideea e ca acele tije nu pot aluneca decit de-a lungul osului.In cel mai rau caz ar putea avea loc o departare de 1-2 mm intre capetele osului NICIDECUM o rotire intre ele a celor doua fragmente sau o alunecere pe orizontala a lor (sper ca am fost clar … incearca sa pui cei doi pumni unul peste celalalt. Sin cele doua fragmente. Ele pot aluneca fie sus-jos, fie rotite unul fata de altul, fie dreapta-stinga. In cazul oaselo rotatia e exclusa de faptul ca sint 2 tije, deplasarea dr-stg e exclusa d efaptul ca tijele nu au iesit comple dintr-un os. Deci ramine varianta sus-jos).
  Genul de deplasare e-a lungula xului cu 1-2mm (daca aste si atita) nu e o problema, tot ce ntervine in plus fiind necesitatea formarii de 1-2 mm de os suplimentar. Faptul ca fragmentelenu sint in contact direct nu inseamna ca fragmentele nu se vor prinde ci, cel mult,c ca prinderea poate va mai dura.) Repet, toate astea in caz ca s-au deplasat si oasele.Daca s-a deplasat doar una din tije, efectul negativ e nul.
  Cum a mai evoluat rana din talpa … mai degraba acolo m-as astepta sa apara probleme

 95. Buna ziua.Am incarcat numai radiografiile fara sa scriu nimica pt.ca de fapt altcineva m-a ajutat.M-ar interesa parerea dvs.diagnosticul stabilit:fractura de colf femural si fact.petrocanteriana.
  Desigur dupa ce veti vedea radiografiile va mai pot intreba ceva,daca nu deranjez.


 96. Daca pune piciorul sting jos fara sa o doara si , mai mult, se poate sprijini in el … nu cred ca e fractura. Un alt semn de fractura de sold este acela ca picioul fracturat e mai scurt si rotit inspre afara. Daca nu are aceste semne e posibil ca totusi sa nu fie rupt
  Despre partea cu alegerea persoanei pt recuperare nu pot din pacate sa va ajut. Incercati la o sectie de fizioterapie … sau chiar la ortopedie ori neurologie , precis ei lucreaza cu asa ceva avind in vedere cazurile similare cu care s-au intilnit

 97. Multumesc f. mult pentru sfaturi si incurajari, au fost de un real folos.
  Imi cer scuze ca am raspuns atat de tarziu, dar am fost aproape depasiti de situatie: mama avea hemipareza stg. – nu avea putere sa se intoarca in pat, dependenta de pampers, pneumonie interstitiala, in evolutie dureri cu caracter anginos şi fibrilatii surprinse pe EKG. Tratament: ceftriaxona sodica, norfloxacin, fraxiparine, aspenter, digoxin, bisoprolol, nitromint, tertensif, gabaran, glibomed, simvastatina, perfuzii, furosemid, cerebrolysin si alte 2-3 medicamente.
  Avand in vedere rezultatul radiografiei dupa caderea din pat: “fractura de col femural”, a fost consultata de un specialist ortoped, si s-a efectuat o noua radiografie cu rezultatul “fara modificari traumatice sold stang”.
  Mama a iesit din spital sapt. trecută, este acasa la ea – o ajuta tata, dupa amiaza eu, cumnata, fratele, sotul meu şi incercam sa ne acomodam cu deficitul motor al membrelor de partea stga., nu poate merge, oboseste repede. Avem o speranta pentru ca se mobilizeaza la marginea patului, ridica cu mana stga obiecte simple, misca piciorul stg., nu mai utilizam pampers – avem un scaun special pentru necesitati.
  Avem recomandare pentru ingrijiri medicale la domiciliu si a facut perfuzii cu Memotal si ser fiziologic, continua tratamentul pentru diabet si inima.

  La biletul de iesire din spital nu este atasat rezultatul primei radiografii, piciorul stg nu este umflat, dar o doare uneori (culmea mai mult noaptea).

  Dorim sa incepem un tratament recuperator, dar nu stiu cum se alege persoana calificata in acest sens, ce proceduri premergatoare sunt recomandate, cum se adapteaza durata si intensitatea tratamentului recuperator si daca este vreo problema cu piciorul stg. (pareza si lovitura la caderea din pat la spital).
  Va rog daca puteti sa ne dati un sfat in acest sens va multumim anticipat.

 98. Eu ti-as da voie, dar nu permite wordpresul.
  Incearca sa iti faci un cont aici, vezi daca reusesti sa le incarci .Daca da, atunci e simplu mai departe ….

 99. Am reusit,insfarsit,sa fac copie dupa radiografii.Nu stiu daca am voie sa le postez.si nici cum,pentru ca as vrea sa va mai intreb cate ceva.

 100. Bine, poti lua calciu + vitamina D de pilda
  Cit despre fosamax, marea lui problema e ca da rani pe esofag. Trebuie sa treaca cit mai repede pe acolo.Il bei cu un pahar de apa plata … stai in pozitie verticala dupa ce il bei … de asemenea el interactioneaza cu o gramada de medicamnete de aceea e bine sa nu il asociezi cu nimic, nici macar cu calciul (lasa macar 12 ore interval intre calciu si fosamax. Si nici sa nu maninci o ora macar dupa ce il iei

 101. Acu nu stiu ce fel de tija este … una pe tot femurul de jos in sus sau una ca in poza asta. Ideea e ca medicul care l-a operat e cel mai in masura sa puna in balanta „marimea” deplasarii cu riscurile reinterventiei.
  Privitor la acea leziune din talpa. Ar fi bine sa fie doar zona zoster. Ma tem sa nu fie o leziune trofica gen mal perforans care sa puna mari probleme in contextul diabetului. Ar fi bine sa o vada si un chirurg. O eruptie de zona e precedata de obicei de dureri mari. Au fost?

 102. dle doctor ,i-ti prezint istoricul bolii mele ;1994–-28 ani interventie chirurcicala (salpingestomie totala) pt un amarat de chist ovarian,care s-a finalizat cu extirparea trompelor si a ovarului drept in totalitate si cel sting partial( asa mi sa spus de catre medic)Deci o tanara fara ciclu.au urmat 6 luni de tratament de substitutie hormonala esterogen (ceva de genul ,poate nu pronunt corect)o injectie la interval de o luna timp de o juma de an
  si am uitat totul de problema mea pana in 2007 cand o prietena i-si rupe piciorul si descopera ca are osteopenie.Avand o problema asemanatoare cu a mea imi spune sa vin acasa caci locuiesc in spania momentan si sa i-mi fac investigatii ca ea a descoperit aceata boala ca o are in urma problemelor din tinerete. Vin in tara si-mi fac densiometria osoasa si pfff coloana;regiunea L2-L4 T-score -1,7 Z-score -1,9 iar pentru sold valorile sunt intre 0 si 1. ca sa fiu mai sigura ,repet densiometria oaselor in spania si valorile sunt egaleaici medicul mi-a scris o reteta pt boala cronica si in fiecare zi iau 1500mg calciu si o pastila pe saptamana de fosamax.intrebare; tratamentul acesta pe care mi-l administrez zilnic din 2007 nu-mi afecteaza alte organe?
  care sunt repercursiunile,si cu ce mai pot schimba carbocalul d ca mi s-a facut greata de pastilele astea.Sa ne traesti doctore si multa sanatate
  elena

 103. Da,are si diabet.Medicul,pe care l-am cauta o zi ca sa vina acasa,a stabilit”zona zoster”Urmeaza tratamentul adecvat. Dar,
  astazi am fost la control… radiografii… rezultat privitor la tije(fara sa se pronunta la ambelel sau la una):migrare nesemnificativa.
  Eu nu sant medic dar cred ca tija sau sta la locul ei si este bine,sau s-a deplasat,si nu este bine.Daca a :”migrat nesemnificativ”ce se intampla in spartiul de unde a alunecat .In jos este calar se vede in piele,dar sus ?Aceasta ar putea conduce la o noua interventie chirurgicala?Un organism care a pierdut in greutate 15 kg,intr-o luna ,cu o imunitate scazuta(vezi zona zoster) cum va mai rezista?Multumesc.

 104. Mergi mai bine la dermatolog. Nu stiu in ce a constat tehnica operatorie in acest caz, isnt situatii in care in cursul operatiei se aplica anumit edispozitive pe partile osoase pentru a se face tractiuni ale membrului. Posibil sa fi ramas de atunci , posibil sa fie o infectie aparuta ulterir. Sper sa nu aibe diabet pentru ca in acest caz ar putea apare probleme suplimentare

 105. Multumesc mult pt.raspuns.Privitor la aparat acesta executa in excluivitate o miscare a muschiului.Eu nu doresc o acumulare de masa musculara ci numai la ajnge la ceace a fost.Varst din buletin n are nimica comun cu aspectul muscular al sotului(fost aspect)
  Mai am o problema:in talpa picitorului operat i-a aparut ceva,(nu stiu cum sa le numesc)de marimea unui bob de mazare.Par purulente.Pot fi o consecinta a operatiei(nu au fost pana acum cateva zile sau ar trebui consultat un dermatolog.?Multumesc inca o data.

 106. E greu de acumulat masa musculara la aceasta virsta. Tinta cea mai accesibila in acest caz este ca musculatura piciorului bolnav sa fie cit mai apropiata ca volum si functie de cea a piciorului sanatos.
  Desigur mersul cit mai des este solutia ideala.Bineinteles incercind sa evite fortarea – zicala cu graba care strica treba …
  Ce poate face cit timp sta in repaus. Un exercitiu excelent e acela de a ridica, din stind in fund, piciorul indoindu-l din genunchi.Ca si cum ai da cu el in o minge, stind deci in fund. Pe de o parte se solicita muschii coapsei, pe de apla parte articulatia soldului NU este implicata, deci nu exista riscuri pentru operatie.
  De asemenea sint utile asa-zisele „contractii izometrice”.Incordarea muschiului fara a misca membrul.Cam ceea ce fac culturistii la concursuri.Nepunind oasele in miscare, aceste contractii au si ele putine sanse de a afecta locul fracturii.
  In plus e util sa aibe o dieta care sa contina proteine suficiente – necesare pentru refacerea masei musculare.Desigur nu sa consume cit un culturist … ori nu-stiu-ce suplimente nutritive.Dar oricum o hrana mai bogata decit atunci cind nu efectua miscari.
  Nu ma pronunt asupra acelor aparate. Sint prea multe tipuri si moduri de actionare incit e riscul de a crea confuzii

 107. Buna ziua.Din luna decembrie incerc continuu sa ma documentez despe”fractura de col femural.Sotul in urma unui accident de circulatie a suferit o fractura de col femural pertrohanteriana.A fost operat si in prezenteste acasa.A inceput mersul cu cadrul.Intrebarea mea:ce execricii as avea voie sa-l ajut sa faca pt.masa musculara? Un aparat care sustine ca tonifica masa musculara(din cele carora li se face reclama la TV).ar fi eficient pt.aceasta perioasa?Am uitat un lucru f.important:varsta sotului este de 75 de ani.Va multumesc mult.

 108. Va multumesc forte mult.Nu ma asteptam la un raspuns atat de prompt, domnule doctor.
  Trtamentul hormonal l-am evitat de la inceput pentru ca auzisem,citisem pareri ca ar favoriza cancerul de san. Despre calcitonina am citit recent pe internet si am oarecari rezerve.Voi consulta medicul reumatolog de la policlinca. Despre alendronat nu stiu prea multe, nu m=am informat, voi intra chiar acum sa il caut pe internet si, oricum,voi consulta medicul reumatolog (desi mi se pare ca ar tine ma degraba de endocrinologie, dar medicul meu de familie, o doamna la a carei parere tin foarte mult, m-a trimis la reumatolog, tot o doamna tanara, cred ca inca rezident, dar foarte atenta si amabila). Numi bine! Rodica

 109. Felicitari pentru tonusul care va permita ca la 80 de ani sa navigati sprinten pe net si sa ajungeti pina la indepartatul blog al drweather. In ritmul asta virsta de 100 de ani nu va fi decit o etapa spre mai departe 🙂
  Am sa iai pe rind terapiile „oficiale” ale osteoporazei
  1.Tratament hormonal cu estrogeni si /sau androgeni. Astea se iau inainte de debutul bolii, imediat dupa instalarea menopauzei. Deci nu mai sint de actualitate la dvs
  2.Calciu, vitamina d.Ati luat si luati. Doar o completare.Control ecografic periodic pentru a surprinde eventuala aparitie a calculilor … si lichide cit mai multe (bine,daca nu cumva e prezenta vreo boala de inima care sa impuna anume restrictie hidrica). Asociind diuretice tiazidice (nefrix) scade eliminarea de calciu in urina
  3.Bifosfonati. Fosamax si Bonviva sint bifosfonati, fac parte din aceasta clasa. Alt medicamnet din aceasta categorie – alendronatul
  4.Calcitonina de somon. Injectabil
  5.medicamente pe baza de fluor.Concaden
  Astea sint liniile terapeutice. Cu specificarea ca nu va recomand sa le luati fara indicatia MF sau a specialistului aivnd in vedere posibila coexistenta a altor boli (inima, ficat, rinichi) care ar putea contraindica unele din aceste medicamente
  Cai de evitare … doar o sugestie.Sint f multe accidente casnice. E de preferat ca parchetul sa nu fie lucio, covoarele sa nu alunece pe parchet. Sa fie aprins permanent un bec, fie el si mic sau in o incapere alaturata … ori o lanterna la indemina … pentru a preveni impiedicarile noaptea.

 110. Stimate domnule doctor,am nimerit pe acest site si ma felicit, pentru ca informatiile continute ma intereseaza in maxima masura.Va multumesc!
  Am 80 de an si o osteoporoza descoperita cu 10 ani in urma. Osteodensitometria , facuta si la sold si la coloana, mentioneaza „grad ridicat de risc de fractura”. Verisoar mea a suferit recent o fractura de sold si sunt foarte speriata ca si eu pot pati la fel.
  Ca tratament continuu iau zilnic 1 gr. de calciu+D3. pastile. Am am mai luat periodic Fosamax si Bonviva,dar nu prea mult pentru ca am probleme si la inghitit (o oarecare obstructie pe esofag, pe care nu am cercetat-o si nici nu am de gand sa o cercetez) . Degradarea osului nu a avansat in acest timp(T scor -3,6 la coloana si -2,8 la sold). Va rog frumos spuneti-mi daca acest calciu pe care eu il iau nu se poate localiza in locuri nedorite( rinichi, vezica etc.) si ce alceva asi mai putea face pentru a evita fractura de sold, bineinteles in-afara de a fi atenta sa nu cad. Va multumesc inca odata pentru ce faceti si pentru eventualul raspuns. Rodica

 111. Acum asta este….
  Eu regret ca nu am citit prospectul acestui medicament , ptr. ca l-am procurat cu mare greutate , si nu am cunoscut acest risc decat foarte tarziu…
  adica in ultima zi , zi in care am si incetat administrarea lui , din pacate doar 4 doze cred ca au fost suficient de multe!

 112. Imi pare sincer rau … si mai rau imi pare ca nu ti-am sugerat ca e mai bine sa nu ii dai, desi poate ca ai fi preferat oricum sa asculti de un doctor real care a vazut cazul decit de unul virtual care nici macar nu stii cine este ….

 113. Dragilor , mare atentie in administrarea Clexan-ului ,
  bunica mea , in cazul careia am cerut cateva informatii saptamana trecuta , tocmai a murit ptr. ca a facut ( credem ca din cauza cexanului ) hemoragie digestiva.
  Evident eu nu sunt medic dar daca pacientii au probleme cunoscute cu stomacul mai bine nu il administrati !

 114. am fraxiparine,arixtra si ciprinol injectabil la pret fff.mici ptr.cei care au nevoie de ajutor.tel 0751091556.va multumesc

 115. Fiind si acel accident vascular , bolile asociate ca si virsta , nu stiu in ce masura se poate face operatia de punere a unei proteze.Oricum merita ceruta parerea unui ortoped – solicitati medicului la care e internata consult ortopedic suplimentar, care sa clarifice in ce masura se poate face interventia chirurgicala.
  Ar fi bine ca in masura in care poate sa stea inca de acum pe marginea patului, in fund deocamdata.Chiar daca nu se face nici o operatie. Despre deplasarea cu cadrul e greu sa ma pronunt, nu stiu daca piciorul cel bun e cel pe care a avut paralizia. Oricum deplasarea cu cadrul ar trebui aminata pina ce recupereaza mina paralizata, in caz contrar existind riscul de a cadea din nou.
  Chiar daca nu se poate obtine mai mult decit stat in fund … eventual pe un carucior cu rotile … sub nici o forma sa nu fie lasata sa stea culcata in continuu.Macar 4-5 ore zilnic pe marginea patului (nu ma refer acum, pin aface recuperarea dupa accident, ci pentru mai tirziu cind va ramine oar problema cu piciorul
  Repet, aceste indicatii sint in cazul ca se considera ca nu se poate opera. Daspre ingrijirile si problemele ce pot apare citeste cu 3-4 raspunsuri mai sus, sint doua cazuri similare

 116. Pe 5 ian 2010 am internat-o pe mama (80 ani) la spitalul de Neurologie Iasi cu diagnostic infarct cerebral partea dreapta (nu cordona bine mana stg, impleticea picioarele la mers-cu ajutor, tensiune 20 scazuta la 16 cu furosemid). Istoric: diabet in tratament (fara insulina), cardiopatie ischemica. Pe 6 ian. misca mai bine mainile, se putea ridica in sezut, etc., personalul medical amabil.
  In noaptea de 6-7 ian. nu a fost asigurat patul f. inalt si a cazut jos. Cadrele medicale nu ne-au informat despre incident (dar au facut un control pt vanatai), am aflat de cadere de la mama si vecina de pat. A inceput sa se simta rau: somnolenta, nu respira bine, stare de rau in zona inimii in timpul perfuziei, transpiratii, agitatie, anxietate. Invinuire: mofturi, prapastioasa. Radiografie F. TARZIU pe 11 ian. 2010 REZULTAT fractura de col femural! Nu am fost anuntati, NU s-a luat nici o masura in cursul zilei de luni. Ce sanse de tratament sunt, ce putem noi, ca familie, sa facem ca totul sa se rezolve cu bine? Puteti sa ne sfatuiti, sa ne transmiteti macar o incurajare? Va multumesc din suflet!

 117. Daca e umflat tot, de la sold in jos, ar fi bine sa fie revazuta de ortopedul ce a operat-o … poate piciorul nu era umflat in momentul in care el a zis ca totul e OK.Daca piciorul e la fel de umflat de mai mult timp iar ortopedul l-a vazut umflat si totusi a zis ca nu e nimic … ce sa zic … ramine fizioterapia totusi,desi poate nu ar strica si o parere de la un alt ortoped

 118. Proteza a fost pusa dupa o fractura si a fost pusa in mai putin de o saptamana de la accident.
  Piciorul este umflat tot. Este posibil sa se regaseasca in cazul ei si artroza si osteoporoza.

  In aceste conditii, tot un fizioterapeut este indicat?

  Va multumesc pentru sugestii

 119. multumesc pentru raspuns

 120. Pt. Aniela
  Daca piciorul e umflat numai jos,posibil datorita proaste circulatii.
  Durerea ar putea fi si datorita osteoporozei.Acum depinde pt ce a fost necesara punerea protezei.Daca a fost vb. de o artroza a soldului,atunci e posibil ca procesul reumatismal sa fi cuprins deja si celelalte articulatii. Daca a fost vb. de o fractura e important cit a durat imobilizarea intre momentul fracturii si cel al operatiei.
  Cel mai bine ar fi sa se adreseze unui fizioterapeut

 121. Tendinta actuala este de a mobiliza cit mai repede bolnavii cu astfel de fracturi carora nu li se poate face operatie datorita virstei.Eu zic ca deja poate sa incerce sa stea la marginea patului.In momentul in care petrece macar 3-4 ore zilnic in pozitia sezind eu zic ca se poate renunta l atratamentul anticoagulant.Daca dimpotriva nu va putea sa isi schimbe pozitia nu se pune momentan problema renuntarii la anticoagulant
  Ar fi multe de adaugat despre alte precautii in aceasta perioada dupa fractura.Citeste te rog raspunsurile pe care le-am dat putin mai sus in doua cazuri aproape identice intrucit problemele sint aceleasi …

 122. O prietena de-a mea in varsta de 70 de ani a fost diagnosticata cu fractura de col femural. S-a accidentat pe data de 25 decembrie 2009. Precizez ca sufera de Parkinson. In prezent face tratament anticoagulant cu Fraxiparine 0.6ml s.c., o injectie pe zi. Va rog sa-mi spuneti in general cat timp trebuie sa faca acest tratament, ea fiind imobilizata la pat. Nu a facut operatie si nu i s-a pus aparat gipsat. Putem incerca sa o punem in pozitia sezut la marginea patului? Puteti sa-mi dati cateva sfaturi cum trebuie ingrijita si ajutata?

 123. Sora mea are78deani si a primit o proteza de col femural in 21 iulie .Merge cu ajutorul cadrului, dar tarsaie piciorul,care o doare f f tare. Nu il poate ridica in pat .Este si umflat .La control i s-a spus ca operatia e o k.ce ar putea fi?reumatism, circulatie deficitara…? ce fel de specialist sa consulte? Era o persoana f dinamica si sufera f mult .Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Multumesc.

 124. multumesc pentru raspuns.

 125. Terapii medicamentoase la nivel de experiment cu diversi hormoni( de crestere .. PTH) cu prostaglandine … din pacate nimic omologat din cite stiu eu , asa incit in afara recomandarii de a lua calciu si vitamina D ….
  Cit despre mobilizare aici imi e imposibil sa iti dau un raspuns.Miscarea de pedalare solicita osul intr-o anumita directie … depinde de traiectul de fractura si de pozitia suruburilor ca acea directie sa riste sa destabilizeze fixarea.Poate am fost cam ciudat in exrimare,dar ideea e ca indicatia pentru un anume gen de eforat(e f. adevarat ca solicitterea fizica moderata accelereaza procesul de formare a osului) trebuie sa apartina EXCLUSIV celui ce a operat. Iti dai seama ce s-ar intimpla daca te-ai apuca in urma unui raspuns anomim de pe un site sa pedalezi si s-ar produce o recidiva a fracturii …

 126. Am 40 de ani,am suferit o fractura de col femural,redusa inchis cu fixare interna cu dispozitiv tip DHS ,si nu s-a format calusul osos.Exista vreun medicament care sa grabeasca formarea calusului osos ?Mersul pe bicicleta medicinala este indicat ?

 127. Banuiesc ca cele 30-45 de minute sint durata unei reprize de stat pe margine, nu perioada totala zilnica. Daca face macar 3-4 reprize din astea zilnic nu e neaparat necesar sa miste piciorul si in pat – e bine putina prudenta la inceput,totusi.

 128. O intrebare: bunica are fractura la soldul drept si, cu exceptia celor 30-45 minute cand sta pe marginea patului, tine acest picior intins. Permanent. Ar putea sa-l indoaie, din cand in cand ? Sau face rau fracturii ? Multumesc

 129. Clar. Multumesc mult.

 130. Principiul meu e de a nu interveni peste tratamentul prescris de medicii care au vazut efectiv bolnavul. De aceea daca ei nu au considerat necesara administrarrea de anticoagulant, nu am considerat ca e cazul sa o indic eu.Probabil au avut argumentele lor … ca si cei care celeilalte bolnave au considerat ca ecazul sa ii dea.Tratamentul anticoagulant e cu doua taisuri : impiedica furmarea de cheaguri dar si creste riscul de hemoragii … digestive dar si cerebrale ( poate face un accident vascular prin rupere de vas pe creier de pilda). Ideea e ca daca se mobilizeazza cit de putin , stind iata deja pe marginea patului, beneficiile trat. anticoagulant nu sint asa mari => faptul ca se misca scade riscul de formare a cheagului. De aceea in cazul ei NU e necesar anticoagulantul. cealalta bolnava are doar citeva zile de la fractura,poate inca sta imobilizata deci la ea riscul de formare a cheagurilor e mai mare.
  Tothema contine fier si innegreste scaunul … ar fi mascat o hemoragie digestiva produsa eventual de clexan.Ebixa e pentru alzheimer , nu infuenteaza fractura
  Cum am ami spus, piciorul rupt fiind mai scurt , oricum nu se va sprijini in el.Nu se pune in acest caz problema de a agrava ceva in cazul in care sta in picioare sprijinita pe piciorul sanatos si pe cadru.

 131. Si in cazul nostru medicii au spus ca lasa la aprecierea noastra in legatura cu operatia, punctul lor de vedere fiind ca, dat fiind varsta si antecedentele medicale ale pacientei, n-ar fi chiar recomandabil sa o opereze. Nu e vorba de bani, va dati seama. Oricum,am intrebat-o, insa, si pe ea.
  Nu sunt medic, nu am nici cele mai vagi cunostinte medicale, asa ca imi cer scuze daca intrebarile sau comentariile mele sunt … profane.
  Daca inteleg eu bine, bunica mea (94 ani) ar trebui sa stea in pat 30 de zile inainte de a cobori din pat, cu cadrul (pe care l-am procurat) ? Pana atunci, cel mult poate sta pe marginea patului, ajutata sau singura, da ? Ieri seara a stat 30 min.
  Ca medicamente, medicii de la Spitalul Judetan Ploiesti ne-au dat agocalmin (la durere) si aspenter. Pentru afectiunile de care sufera, ii dadeam zilnic o fiola de Tothema +, foarte rar si la durere foarte mare, Tramadol. De asemenea, ii dadeam (la indicatia medicului de specialitate, evident) Epixa. Credeti ca ar fi o idee buna sa-i administram Claxan sau Fraxiparine, pentru „subtierea” sangelui – in vederea impiedicari formarii de cheaguri ?
  Multumesc.

 132. Sincer , mi-e imposibil sa dau un raspuns direct.Poate cel mai bine ar fi sa lasati chiar bolnava sa decida. Ii spuneti care sint riscurile operatiei,de asemenea ii amintiti ca dupa o anumita perioada operatia mult mai putin eficace intrucit atrofia muschilor piciorului rupt va face foarte dificila folosirea lui chiar daca operatia reuseste tehnic.
  Si nu neaparat sa va ghidati dupa „ce va zice lumea”. Ca gura lumiii …. stii cum e …. ce faci oricum faci rau.Daca se opereaza si moare vor zice „uite au operat-o ca sa scape de ea” iar daca nu , vor spune ca v-ati zgircit la bani.

 133. Multumim frumos pentru raspuns.
  Totusi ,nu stim daca sa ne hotaram ptr. operatie !
  Dvs. cum ati proceda in acest caz ?

 134. Claxanul si fraxiparine sint medicamente care „subtiaza” singele pentru a impiedica formarea de cheaguri cit timp sta bunica imobilizata,cheaguri care ar putea pleca „la plimbare” dind embolie pulmonara.Nu afecteaza in nici un fel repararea fracturii.Cheagurile de singe apar dupa 1-2 sapt. de imobilizare,deci nu e o problema intirzierea administrarii cu 1-2 zile. Atentie sa nu ii dati in timpul trat anticoagulant medicamnete din clasa antiinflamatoarelor sau aspirina – risc mare de hemoragie digestiva
  E o alegere dificila la virsta aceasta intre o operatie cu risc dar si beneficiu maxim (daca reuseste protezarea si operatia e facuta in timp util inainte ca musculatura sa se atrofieze,mersul se poate relua aproape ca inainte) , cealalta varianta fiind aceea de a nu se asuma acest risc si a se impaca cu ideea infirmitatii definitive.O astfel de fractura NU se vindeca de lla sine,maximum ce se poate obtine fiind deplasarea cu cadrul,posibil dificila in cazul unei persoane slabite – va trebui sa isi sustina intrega greutate a corpului in miini la un momnet dat al miscarii cu cadrul).
  Citese si raspunsul pe care l-am dat putin mai sus despre ce trebuie facut pntru a evita complicatiile legate de imobilizarea la pat in prima faza.Pe linga riscul de aparitie a cheagurilor exista si acela de escare.Daca e slabita exista numeroase puncte in care oasele vin in contact direct (prin piele,desigur) cu patul (solduri , sacru , calciie) locuri cu risc maxim de aparitie a escarelor.

 135. multumesc 🙂

 136. Bunica noastra are 86 de ani si pe 31 dec. 2009 , acum 2 zile ,a cazut.Astazi ,dupa multa munca de lamurire ,a acceptat sa mergem la doctor.Diagnosticul pus de medicul ortoped este fractura
  ( per sau pre ) trohanteriana .Medicul ne-a spus ca avem doua optiuni ,evitand sa se pronunte ptr. vreuna dintre ele.Prima ar fi operatia ( bunica este foarte slabita , are max. 40 kg si mai multe probleme vechi cu inima,ficatul,stomacul,plamanii…).Cea de-a doua optiune 😦 pe care am ales-o) sa o luam acasa , sa stea imobilizata la pat cu un tratament prescris ( flamexin,algocalmin si clexane 0.4 ) si dupa 30 zile mobilizare la marginea patului si cu un cadru metalic.
  Dvs. ce parere aveti ? Am facut alegerea corecta ? ptr. ca , am inteles, sunt foarte mari sanse sa nu
  reziste operatiei ?Apoi , inca nu am gasit clexane ( am gasit doar Fraxiparina ), este o problema cu acest medicament , cel putin in Ploiesti ,dar speram ca maine sa putem face rost de el,este o problema daca am intarziat administrarea lui ?Va rugam mult sa ne spuneti care credeti ca este cea mai buna solutie in situatia noastra?

 137. Daca e o fractura „ca la carte” piciorul rupt er trebui sa fie mai scurt ca celalalt,deci nu se pune problema de a se sprijini pe el. Bine,cind sta in fund il poate pune eventual cu talpa pe o perna asezata pe podea.

 138. Multumesc pentru raspuns, m-am mai „luminat”. Nu sta singura nici 5 minute si nu face nici o miscare fara ca cineva sa fie langa ea – desi in varsta, e foarte prevazatoare, puternica si dornica de viata. Statea doar pe spate si doar o ridicam atunci cand ii dadeam sa manance sau sa bea apa, pentru ca nu stiam ca avem voie sa o miscam. I-am explicat ca durerea pe care o va suporta, urmare miscarilor, este pasaportul pentru viata.
  La aceasta ora sta deja in fund (de fapt, mai mult pe spate, ridicata pe perne), dar o tineam cu picioarele tot intinse, de teama ca fractura se poate agrava. Nu am stiut ca poate sta pe marginea patului, cu picioarele indoite si puse pe podea. Poate atinge pamantul cu piciorul rupt ?
  Am cumparat cadru din aluminiu si este gata sa il probeze – desi este destul de slabita. Dar am vorbit astazi cu ea si a capatat curaj, a mancat bine si cred ca e gata de lupta.
  In ceea ce priveste constipatia, eram deja atenti pentru ca, dat fiind varsta bunicii mele, ne temeam de o eventuala ocluzie intestinala. Si i-am dat ceaiuri, suc de portocale … s-a rezolvat chiar ieri seara, pamapersul fiind dovada 😉
  Acum, insa, o voi ajuta sa mearga la baie, sa stea pe scaunul de la toaleta – asta ii da mai multa incredere, si curaj – bunica mea fiind extrem de pudica.
  Va multumesc mult, chiar mi-ati fost de ajutor.

 139. Sanse de vindecare completa fara operatie nu sint.Oasele fiind „incalecate” in cel mai fericit caz se vor suda astfel. iar piciorul va ramine oricum mai scurt.
  Esential in fractura de col este MOBILIZAREA PACIENTULUI. Repaus la pat = escare + pneumonii adica infectii care pe un organism slabit e echivalent cu moartea.Avind in vedere faptul ca au trecut deja 10 zile poate deja sa stea in fund pe marginea patului.Desigur o doare soldul dar … asta este.DEci cit mai mult sa stea altfel decit culcata. Exercitiile cu cadrul pot incepe atunci cind e in stare,dar nu prea tirziu pt ca e nevoie de forta bratelor.Daca sta prea mult se atrofiaza muschii si nu mai pot fi folositi nici la miscarea cu cadrul.Dealtfel tot din cauza acestei atrofii nu se mai pune problema operatiei dupa citeva luni – chiar daca reuseste tehnic nu va putea merge din cauza atrofiei musculare.Pina invata sa mearga cu cadrul e obligatoriu sa stea cineva linga ea – risc mare de a cadea si a suferi alte fracturi.
  Cunosc un caz (74 ani) cu fractura de sold neoperata de 1 an care e destul de bine desi nu merge cu cadrul (a avut si o paralizie veche)
  O alta problema e scaunul .Repausul indelungat va produce constipatie.
  Despre umflarea piciorului .Cit sta culcata sa stea cu el putin ridicat.o perna mica sub calcii.Aici e de discutat despre cit de mult sa stea in fund.E riscul sa se accentueze umflarea din cauza proastei circulatii.E bine pina se mai desumfla se nu forteze statul in fund.Iar cind sta culcata,l afel sa nu stea mai mult de 2-3 ore in aceeasi pozitie.
  Tot apropo de stat l aorizontala nemiscat.Exista in plus riscul de a face tromboza in venele picioarelur si cheaguri de singe care sa mearga apoi la plamin => sufocare si moarte
  Pentru durere poate lua orice calmant (algocalmin … piafen … ) Atentie la cele puternice.Antiinflamatoarele si aspirina pot da hemoragii la stomac daca sint luate in exces.Tramalul poate da greturi&varsaturi desi e bine suportat uneori.

 140. Revin. Se profileaza o noua problema. Piciorul rupt a inceput sa se umfle. Ce medicamente sa-i dam, ce pot face ? Multumesc.

 141. Buna seara,
  Bunica mea (94 ani) a suferit in ziua de Craciun fractura de sold si a doua zi doctorii i-au pus o „gheata ” de gips la picior – cu recomandarea ca, de saptamana viitoare sa o scoatem in timpul zilei. Medici spun ca nu o pot opera, pentru ca exista riscul major de a muri pe masa de operatie. O iubesc enorm si vreau sa fac TOT ce este omeneste posibil pentru a o ajuta. Am luat-o acasa si se bucura de toata ingrijirea posibila. De altfel, parintii mei stau 24/24 alaturi de ea. As dori sa va intreb : 1. Ce pot face efectiv, cum o pot ajuta cel mai bine ? 2.Poate sta de acum in fund ? 3. Are pampers – pe care l-a acceptat destul de greu – dar o pot duce pe brate la toaleta (pentru scaun) o data pe zi ? Nu-i afecteaza osul ? 4. Fara operatie, ce sanse de viata are ? 5.Dupa cat timp poate merge cu cadrul metalic ? Multumesc mult.

 142. va multumesc ptr raspuns

 143. Din pacate fara operatie osul nu se prinde deci nu va putea merge niciodata normal
  E bine sa inceapa cit mai repede exercitiile de mers cu cadrul.Fiecare zi pierduta inseamna atrofierea musculaturii si ii va fi din ce in ce mai greu apoi. Neaparat sa nu stea doar intinsa in pat – risc mare de escare.Cit poate ziua sa stea in fund pe marginea patului si sa incerce exercitii cu cadrul dar nu singura pentru ca exista riscul e a cadea din nou.

 144. Buna , bunica mea a suferit recent fractura de sold, medici spun ca nu o pot opera din cauza ca a strans mai multe boli si exista riscul de a muri pe masa de operatie. As dori sa va intreb fara operatie ce sanse de viata are? Dupa cat timp poate merge cu cadrul metalic?

 145. Ideea e ca acel anticorpi anti Rh pot apare si daca mama ta a avut un copil Rh pozitiv.Deci cum ar veni de tine a scapat 🙂

 146. mama a mai avut o interventie chirurgicala acum cca 20 de ani- prolaps uterin, dar nu stiu daca atunci au fost probleme, iar ea nu isi mai aminteste. Eu am Rh negativ, dar nu stiu ce Rh au fratii mei, desi au toti copii ( sau nu e relevant? ) imi amintesc de la biologie cl XI ca Rh e dat fatului de tata- se pare ca am retinut eronat. Oricum multumesc si sa tin minte sa spun anestezistului , la o operatie ulterioara-daca va fi cazul- ca a primit odata OI pozitiv.

 147. merci pt aprecieri
  Chestia cu Rh-ul e posibila daca mama ta nu a mai vut pina atunci alte transfuzii cu singe Rh pozitiv.Daca de pilda acum ar mai avea nevoie de o transfuzie,nu ar mai merge.Imagineaza-ti Rh-ul asta ca pe o substanta.Prima data cind ajunge la o persoana care nu are Rh in singe (deci e Rh negativa) in contact cu aeste Rh-ri organismul elaboreaza niste anticorpi.Acesti anticorpi vor ataca si distruge Rh-ul prezent in URMATOAREA transfuzie.Am si eu aici o intrebare: tatal tau , tu , eventualii frati cum au Rh-ul?

 148. mama mea a fost operata in vara de asa ceva.Operatia a fost cateva zile amanata pt ca anestezista a zis ca mama are grupa de sangeOI negativ si nu aveau. A facut un test de compatibilitate cu OI pozitiv si a iesit ok, in consecinta operatia a avut loc ( si s-a terminat cu bine) Intrebarea mea e : chiar e posibil a se transfuza ( nu stiu daca e corect termenul ) sange Rh pozitiv la cineva care are RH negativ?!?

 149. iti multumesc pentru incredere,dar cea mai buna sursa de noutai in orice domeniu e totusi net-ul,ma refer aici la site-urile dedicate .De pilda acesta

 150. In timpul mersului sau al stationarii „apesi” mai mult pe piciorul sanatos?E posibil ca de aceea sa te supere coloana,datorita acestui dezechilibru .Poti incerca cu un unguent antiinflamator,dar cel mai bine, incearca sa eviti suprasolicitarea unilaterala.

 151. buna ziua. am 40 de ani, in 2004 am avut fractura de col femural, in prezent la sold am 2 suruburi pe care nu le-am mai scos(medicul mi-a spus ca e mai bine asa).Nu am probleme la mers, dar daca merg mai mult sau stau in picioare ma doare foarte rau spatele( zona sacrala) Ce-as putea face pentru a-mi ameliora durerea de coloana?multumesc.

 152. Am 27 de ani. la 13 ani am suferit un accident in urma caruia m-am ales cu o fractura de col femural drept operat. …deci subiectul ma intereseaza…Va rog sa ma anuntati cand apar noutati in legatura cu acest subiect.
  Multumesc!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: