Scurte poveşti despre 6 medicamente: nitroglicerina, captopril, metoprolol, digoxin, aspacardin şi amiodarona

Bolile de inima sint poate cele mai des intilnite in practica medicala. Si,ca urmare,medicamentele de inima sint cele mai prescrise.Hai sa va spun citeva observatii pe care le-am facut in practica despre citeva dintre aceste medicamente,lucruri nu totdeauna trecute pe prospecte.Deci despre NITROGLICERINA , CAPTOPRIL & Co , METOPROLOL , DIGOXIN , ASPACARDIN , AMIODARONA .

NITROGLICERINA

 • toti stiu ca da durere de cap.Problema este ca daca nu te doare  capul dupa ce iei nitroglicerina sub limba e posibil ca medicamentul sa fie expirat,deci sa nu mai aibe nici un efect.sub limba6 luni e perioada cit nitroglicerina isi pastreaza efectul dupa data de fabricatie,asa ca ATENTIE LA TERMENUL DE GARANTIE AL NITROGLICERINEI
 • apropo de durerea de cap de dupa…uneori este calmata de PARACETAMOL
 • daca doare rau inima,nu ezita sa iei chiar si 3-4 pastile de nitroglicerina sub limba,la interval de 5 minute intre ele,pina ce durerea se amelioreaza…oricum in acest timp suna la 112 si cheama salvarea:orice durere de inima care nu trece la 1-2 nitroglicerine poate sa fie un infarct.

CAPTOPRIL

 • Daca ai tensiunea mare iti ţiuie urechile,te doare rau capul … poţi lua captoprilul ca pe nitroglicerină,adică îl ţii sub limbă pînă se topeşte:efectul este mult mai rapid.
 • toate medicamentele de tensiune cu numele terminat în „-pril” sint din aceeaşi familie şi e INTERZIS să le asociezi.Deci nu lua în acelaşi timp captopril şi enalapril…sau lisinopril
 • am întîlnit două cazuri de erupţii pe piele (pete roşii mari) pe tot corpul,care au disparut dupa oprirea tratamentului cu captopril
 • un efect advers frecvent : tuse seacă

METOPROLOLhappy_man

 • e din aceeaşi familie cu propranolol…atenolol.Deci nu le asocia.
 • poate da impotenţă la bărbaţi. Dacă eşti tînăr şi iei metoprolol numai pentru că ai din cind în cînd palpitaţii de stress … poate e cazul să te reevaluezi:în mod cert tratamentul cu metoprolo îţi dă un motiv de stress în plus.

DIGOXIN

 • e produs dintr-o plantă, degeţel (digitalis purpureea) deci tratamentul e oarecum…naturist
 • nu lua mai mult de 5 pastile pe saptamina.E toxic,putind da palpitatii.Deci iei 2 zile pauza de tratament:fie simbata si duminica,

ASPACARDIN

O adevarata poveste cu medicamentu asta….e de fapt un soi de „vitamina” care contine potasiu (K) si care se da de obicei la bolnavi care iau si un medicament ce elimina apa (nefrix,furosemid) deoarece odata cu apa se elimina si potasiu si acesta trebuie recuperat cumva.Desigur faca bine la inima deoarece potasiul e necesar contractiai muschiului inimii , dar nu e un medicament care ,SINGUR, sa trateze boala de inima.Totusi am intilnit numerosi bolnavi car edintr-o lista de 5-6 medicamente pentru inima luau numai aspacardin.Desigur e mai bine decit nimic,dar nu e suficient.

Si o chestie anecdotica. Deoarece contine potasiu,se mai da si tinerelor fete „anemice” sau „spasmofilice” tocmai pentru a le acoperi deficitul de potasiu.Ei bine , biata fata afla cine-stie-cum ca anume baba care e pe moarte se trateaza de  inima tocmai cu acest aspacardin, si de aici panica maxima ca,vezi Doamne,si ea,adica fata, ar suferi cu hertz-ul.O adevarata nebunie,ce mai…

AMIODARONA sau CORDARONE

 • Poate da,dupa cure de lunga durata,coloratie albastra la nivelul pielii, gingiilor. Ca in poza de mai jos unde vedeti tenta albastruie a fruntii obrajilor si bărbiei.

cordarone efect tezaurismoza


Reclame

10 răspunsuri

 1. Pt Vio
  Normal tabletele sint albe. Alea pe care le descrii tu nu mai sint bune. Ia alta cutie .. poina la urma nu costa o avere.

 2. cine imi poate spune: pastilele de nitroglicerina daca au culoare culoare galbena si sunt sfaramicioase se pot folosi? cum arata in mod normal?

 3. este o placere sa intelegi cite ceva din marele ATLAS al bolilor cind ti se expica atit de simplu si natural. pe intelesul tuturor. multa sanatate doctore ptr. ca-ti rupi din timpul pretios sa ne lamuresti si pe noi cei nestiutori.

 4. Merci Corina si … bata pe drumul asta luuung si greu pe care mergi

 5. BUna foarte interesant acest blog .. urmez scl de asistente medicale sunt anul 2 si imi sunt de folos toate informatiile de aici.Felicitari !

 6. Merci de aprecieri 🙂

 7. Sunt cele mai inteligente articole despre medicamente si boli pe care le-am citit eu profanul. Si-mi place si muzica de fond.

 8. Ca orice medicament, nitroglicerina actioneaza asupra INTREGULUI organism, desi preferential pe coronare.Produce deci si vasodilataie a arterelor cerebral, chiar daca nu atit de pronuntata ca la coronare dar suficieta pt a da durere.
  Exista insa nitroglicerina produsa undeva prin Germania parca (se putea in alt aparte ) care aer o mimica incidenta a cefaleei.De asemenea la unele persoane acest tip de cefalee e ameliorata de paracetamol

 9. de ce doare capul dupa nitroglicerina stiu ca este un vasodilatator coronarian sau si intercranian?

 10. Ca o mica paranteza…pe langa coloratia abastra… amiodarona/cordarone chiar daca in urgente e buna si nu e de contestat asta…pe termen lung poate afecta tiroida…sau agrava o tiroidopatie preexistenta…deoarece contine o cantitate mult mai mare de iod…decat cea circulanta din organism.Am inteles ca sunt persoane care ajung la endocrinolog in 2-3 zile (sau cand ajung)dupa vizita de la urgente cu problema cardiaca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: