Anunțuri
 • WAXING
 • INJECTIAOLEU
 • masurarea tensiunii

 • rekwazye

 • ascaris_lumbricoides
 • reclama-pisrosu

 • durere-de-spate
 • reclama

 • premenstrual-syndrome

 • eliade-si-drogurile
 • helicobacter-pylori

 • picatura
 • Priviti pozele de mai jos

  reklamm Una si aceeasi persoana...la interval de 10 ani Cine este si ce boala a determinat schimbarea, cititi AICI
 • Cîţi sînt acum in cabinetul de consultaţii

 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Alătură-te altor 483 de urmăritori

 • Registrul de consultaţii

  • 5,484,171 pacienţi
 • Chinurile facerii

Sifilisul

Cind e vorba de boli transmise sexual , prima care iţi vine în minte este sifilisul. Sifilisul , unul dintre primele „cadouri”  făcute de americani europenilor. Sifilisul,o boala care a făcut victime din toate păturile sociale şi din toate timpurile ; fie ca s-au numit Napoleon, Al Capone, Lenin, Nietzche, Paganini, Hitler, Tolstoi …marele Eminescu al nostru despre care se spune că ar fi innebunit datorită  sifilisului şi complicaţiilor lui nervoase.

Ce e de fapt aceasta boală. E pur si simplu  o boală infecţioasă. treponema-pallidumCa şi o banală gripă…sau ca TBC-ul. E produsă de un microb numit treponema pallidum care intră  în organism pe unde găseşte o portiţă deschisă: această portiţă e de cele mai multe ori o rană la nivelul organelor genitale, dar şi de la alt nivel (gură de pildă). Sursa de microbi e omul bolnav, prin leziunea (rana) ce conţine microbul.

Odată pătruns in organism el mai intîi dă simptome la locul de intrare = sifilis primar. Apoi intră în sînge şi dă manifestări în tot organismul = sifilis secundar. Pentru ca in final să se aciuieze în diferite organe şi , după mult timp, să dea simptome la nivelul acestor organe (inimă,creier…) = sifilis tertiar

Sa le luăm pe rînd…

Sifilisul primar

Simptomele apar la 3 săptamini dupa ce ai luat boala. Cum am mai spus la nivelul porţii de intrare (penis….vulva….gura…) apare o mică bubă numită ŞANCRU. Bubă care arată cam ca in pozele de mai jos (am incercuit leziunea)

sifilis primar vulva

sifilis primar vulva

sifilis primar penis

sifilis primar penis

sifilis primar penis

sifilis primar penis

În afară de această „bubă” se mai umflă şi ganglionii din regiunea respectivă (ganglionii ingninali , de la „stinghie” in cazul că buba apare pe organele genitale).

Problema maximă a acestei prime leziuni este aceea ca ea NU DOARE şi SE VINDECĂ FĂRĂ TRATAMENT în cîteva săptămîni. Ceea ce înseamnă că victima nici nu va băga de multe ori în seamă că are vreo problemă. Şi chiar dacă o va observa, văzind că îi trece de la sine , nu îi va acorda importanţă. Iar în această leziune se află divizii întregi de microbi, gata să invadeze alte victime….

În cel mai rău caz, dacă şancrul se află pe pielea penisului ca in poza de mai jos,

sifilis primar prepuţul penisului

sifilis primar prepuţul penisului

după vindecare se va produce o cicatrice care va „strînge ” pieliţa penisului producînd fimoză si parafimoză, adică dificultate în decalotarea penisului.

Microbul nu doarme… deşi aparent omul este vindecat. El ( microbul ) continuă să se înmulţească, iar cam după 1-2 luni e suficient de puternic pentru a da „bube” pe tot corpul. Deja sîntem în faza de

Sifilis secundar

De data aceasta manifestările sînt ceva mai neplăcute.

 • dureri de cap
 • febră
 • dureri de articulaţii
 • ganglioni măriţi în mai multe zone

Sînteţi  de acord cu mine că de nenumărate ori aţi avut aceste simptome (poate mai putin ultima) si nu aţi avut probleme cu sifilisul. Asta e o caracteristică a acestei faze  : MANIFESTĂRILE NU SÎNT CARACTERISTICE, ELE FIIND SIMILARE, DE PILDĂ, CU ALE UNEI BANALE GRIPE . Poate doar

 • erupţii pe piele

sînt în măsură să trezească bănuieli. Aceste erupţii, deşi uneori apar pe tot corpul ca şi în poza de mai jos

sifilis secundar burta

sifilis secundar burta

sifilis secundar torace

sifilis secundar torace

de cele mai multe ori sint concentrate pe tălpi / palme simetric (adică pe ambele tălpi / palme ) şi au aspectul de mai jos. Pe tălpi

sifilis secundar

sifilis secundar

sifilis secundar talpi

sifilis secundar talpi

Iar aici pe palme … poza a doua arată leziunile încercuite din prima, uşor mărite pentru a le vedea mai bine

sifilis secundar palme

sifilis secundar palme

sifilis-secundar-4b
Asemenea leziuni mai apar şi pe faţă, în jurul gurii

sifilis secundar gura

sifilis secundar gura

Un alt semn interesant este

 • căderea părului

Arată destul de caracteristic, cu mici porţiuni – lipsă de par. Ca in poza de mai jos

caderea parului in sifilis

caderea parului in sifilis

Ei bine şi aceste leziuni enumerate se pot vindeca fără tratament… uneori în locul bubelor de pe piele pot rămîne nişte pete închise la culoare … şi atît. Un nou motiv deci pentru bolnav de a nu se alarma. Şi aici persistă pericolul ca bolnavul să transmită sifilisul altora. Această fază e chiar cea mai contagioasă…

Ei şi aşa am ajuns la ultima fază …

Sifilisul terţiar

Apare dupe mulţi ani de la infectare… chiar şi 30 (deşi poate apare şi mai repede, 3 ani de pildă ). Acum sînt atacate organele interne.  Acum apare o problemă pentru microb: în toţi aceşti ani e imposibil ca victima sa nu ia o banala penicilină  pentru te-miri-ce altă boală… iar penicilina, fără ştiinţa bolnavului , îl vindeca şi de sifilis. De aceea doar cam o treime din bolnavi ajung să facă acest sifilis terţiar.

Cum se manifesta el. Atacarea sistemului nervos duce la diferite paralizii şi, nu în ultimul rind, la nebunie. Afectarea inimii şi a vaselor de sînge  poate duce la boli de inima care pot fi letale. Pot apare şi leziuni pe piele… de data asta mult mai urîte şi care nu se mai vindeca de la sine.

sifilis tertiar sin

sifilis tertiar sin

sifilis tertiar fata

sifilis tertiar fata

Uite şi două poze cu feţe de sifilitici „hard” pe care sper să nu le visezi la noapte…

sifilis

s31
Acum după ce ai văzut atîtea poze ai putea crede ca identificarea unui sifilitic nu e aşa de grea. NU e adevarat. Pentru a pune cu certitudine acest diagnostic se fac analize de sînge care caută  microbul sau celulele organismului specializate în lupta cu microbul.

E vorba de testele

 • reacţia Bordet-Wassermann care e clasica RBW care nu se mai prea foloseşte
 • Venereal Disease Research Laboratories sau VDRL care se practica cel mai des astăzi

Ceea ce e interesant la aceste teste este ca pot fi fals pozitive în pînă la 5% din cazuri fiindcă se interferă cu alţi microbi ( ai hepatitei de pildă ). Adică rezultatul e că cică ai sifilis dar de fapt nu ai. Şi mai groasă e proporţia de fals negativ : cam la un sfert  (25%) analiza iese negativă, adică cică nu ai sifilis cînd de fapt ai…

Sifilisul congenital

Microbul trece prin placentă şi poate infecta copilul.  Care se naşte gata bolnav. Nu intru în detalii, deja m-am intins prea mult, dar fiindcă am prins gustul pozelor să vă mai pun una… aşa arată dinţii unui bolnav de sifilis congenital. Se numesc dinţii Hutchinson. E vorba de acele mici şanturi de la nivelul dinţilor din faţă …

dinti-hutchinson1

Şi aşa am ajuns la final. Adică…

Tratamentul sifilisului

Cred că îl ştie oricine…eterna PENICILINA (la cei ce nu o suportă merge si ERITROMICINA si TETRACICLINA aceasta din urmă fiind însă interzisă la gravide). O problemă a tratamentului este aceea că dacă se foloseşte o doză puternică de medicament de la inceput, pot muri mulţi microbi  (e ca o bombă atomică pentru bietele treponeme) şi mulţimea de cadavre pot să cauzeze febră, dureri de cap sau o exacerbare a erupţiei de pe piele. Această este Reacţia Herxheimer şi poate fi evitată dacă se începe tratamentul cu doze mai mici care se cresc treptat.

Faptul că v-am prezentat tratamentul NU e un îndemn de a vă trata singuri acasă….

Sifilisul e o boală care e obligatoriu să fie declarată pentru a putea identifica şi trata pe toţi ce au venit în contact cu bolnavul

Iar la final va pun ceva care sa va mei stirneasca poftele 🙂
Lenjerie intima

Anunțuri

24 răspunsuri

 1. Pai depinde in ce stadiu este. Stiu ca ti-e rusine dar mergi totusi la un medic dermatolog. Desigur e cel mai usor sa il ataci cu PenicilinaG injectabil … dar e riscul sa fie o foerma de sifilis mei veche care nu trece asa usor …

 2. buna am sifilis cum ma pot trata

 3. Foarte frumos din partea ta, Gelule, da’ sa stii ca nici cu cele neprofesioniste sa nu te pui fara „camasuta”. Chiar nu inteleg de ce nu va protejati cand aveti de-a face cu „necunoscute”…..

  Da’ de chlamidia ai auzit? E denumita „boala silentioasa” ca nu prea da nici un simptom decat dupa ani de zile…. herpes genital, si altele si altele …. Atentie mare, in ziua de azi cu explozia de infectii SIDA nici nu inteleg cum de nu va e teama… Daca de o boala „lumeasca” mai scapi, SIDA NU IARTA …….

  Domnule doctor, o tema pe „chlamidia” n-ar fi rau sa avem, mai ales ca e destul de raspandita in State…

 4. Multumesc pentru raspuns si pentru promptitudinea lui, drweather. Cu aceasta „ocazie” m-am mai uitat pe ici pe colo pe acest blog si am gasit lucruri ft. interesante. Spor la treaba si sper sa nu ne mai scriem prea curand..:D Eu unul nu mai am de gand sa sa apelez la profesioniste si nu sfatuiesc pe absolut nimeni sa o faca..Sa auzim de bine!

 5. He he, bandit mic ce esti, deci asta era motivul 😉
  Nu, nu sint riscuri majore, doar daca nu esti alergic la respectivul medicamnet. Asa … preventiv poti lua chiar si ospenul ori alta cefalosporina si fii atent la posibile „bube” care apar pe penis (sancrul).

 6. Merci pt raspuns. Ideea e ca eu am „calcat stramb” si as fi vrut sa iau tratamentul mai mult preventiv. Nu stiu daca sunt infectat, dar voiam sa iau un tratament cu pastile, „ceva mai discret” si sa ma asigur ca am eliminat microbul in cazul in care el ar exista. Bineinteles ca ma voi da „lovit” acasa si voi sta pe tusa o perioada.. Exista riscuri majore daca iau doxiciclina fara de fapt sa am vreo infectie in organism?

  Multumesc mult pentru raspuns si inca o data felicitari pt blog!!!

 7. Pt Gelu
  Of..eterna teama de injectii (sincer, o am si eu 😉 ). e bine totusi sa le faci pentru ca medicatia orala e mai „slaba” sa zic asa cu riscul de a n u avea efect

 8. Buna ziua,

  Va felicit pentru articol, contine informatii foarte „valoroase” si bine exemplificate cu fotografii. Intrebarea mea este da sifilisul se poate trata si cu ospen sau alte medicamente echivalente cu penicilina dar luate pe cale orala.

  Va multumesc!

 9. Daca tratamentul a fost urmat corect vindecarea e sigura … bine, sa zicem 99 % pentru ca asa cum stii in viata doar 2 lucruri sint 100% sigure adica moartea si impozitele. Oricum analizele pe care le vei face peste o luna vor arata daca esti sau nu vindecata, in caz ca nu, reluarea tratamentului va produce vindecarea dar cu conditia sa il iei asa cum ti s-a prescris, fara pauze su diminuari de doze.

 10. acum 5 luni am facut tratament cu penicilina pentru sifilis lues. mi sa facut o diacnosticare si miau spus sa fac analizele dupa 6 lunii.antre timp dupa tratament la 3 luni si jumatate miau iesit niste bube la glezna care au trecut singure dar nu pe talpii, ceva asamanator cu cele din poze.au trecut fara tratament si au disparut singure. ce sanse am sa vindec boala definitiv si sa pot face un copil? va rog sa ma ajutati. spunetim adevarul.va multumesc

 11. Da. Larissa , e o diagnostic foarte pertinent …Desi mai rar sa se fi inflamat ambele glande

 12. Pentru Antonia – cam tarziu, dar „better late than never…” Femeie fiind, fiind internata cu diverse anexite, am avut „colege de salon” care au fost internate pentru bartholinita (inflamatia glandelor lui Bartholin. Poate ca despre asta e vorba in cazul tau. Fiind o infectie, sper ca ai ajuns pana la urma la un/o ginecolog/a. Iata si un articol in engleza despre:

  http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001489.htm

 13. Da, plus ca te ferste si de alte surprize , inclusiv copiii

 14. E groaznic stiind ca ai putea avea aceasta boala de aceea eu folosesc faimosul prezervativ va recomand tuturor acest lucru.

 15. Merci !
  Sper sa nu ma lase muza anu asta …

 16. felicitari pentru blog am descoperit de curand acest blog , ai niste expresii superi tari continua tot asa noi asteptam informatii noi

 17. Mai degrabă vezi sa nu fie o exteririzare a faimoasei papiloma (infectia cu HPV,ăla cu vaccinu). Caută poze cu papiloma pe google si vezi daca seamănă

 18. buna am si eu o intrebare care ma nelinisteste … ieri am observat ca am 2 noduli ca niste boabe de mazare in labia mare. ce ar putea fii ? am mai gasit pe diferite site-uri cum ca si sifilisul ar putea provoca acele noduli 😦 imi e groaza va rog frumos sa imi raspundeti. va multumesc

 19. Deci:sint doua lucruri ce le poti depista la tine daca ai sifilis
  1.microbul insusi
  2.celulele produce de organism pentru a lupta cu microbul (anticorpii )
  Microbu se gaseste greu si numai in laboratoare speciale si cu reactivi speciali.Desigur,ca orice chestie „speciala” costa 😦
  Anticorpii sint si ei de 2 feluri
  A.specifici care apar in singe,deci pot fi depistati cam la 14 zile dupa infectie.Testele se cheama TPHA sau FTA-ABS sau EIA
  B.nespecifici care apar cam dupa o luna de la infectie.Testele sint clasicul VDRL si RPR.Astaea se fac de obicei in cele mai multe laboratoare si sint mai ieftine
  Pentru detalii mai stufoase poti citi aici undeva dincolo de jumatatea paginii
  Cit despre „partida” ta (banuiesc ca sexul a fost al tau iar oralul al partenerei 😉 )daca prezervativul nu s-a rupt ori nu era uzat 🙂 sint sanse aproape nule sa te fi infectat.Cu conditia sa nu iti fi pos si tu oralul pe oralul ei ,situatie in care … 😦

 20. bună am şi eu o întrebare,sper să îmi răspundeţi după câte zile de la contactul sexual se poate face analize de sânge pt a depista sifilisu.trebuie să aştept primele sintome.?e posibil să contactezi sifilis in urma unui contact sexual oral protejat?sper să obţin un răspuns pt liniştea mea

 21. Merci pt.aprecieri…ma bucura cu atit mai mult cu cit vin din partea unei colege de meserie, stiut fiind cit de plina de „amicitie colegiala” a breasla noastra
  Te-am pus pe blogroll. Daca vrei poti sa imi trimiti si un cod pt banner,doar atita ca wordpresu parca nu tolereaza scripturile java.

 22. Salut!!

  F frumos articolul, nu vrei sa ne facem schimb de linkuri, eventual de bannere?

  Eu am un blog de dermatologie,
  http://www.dermato-venerologie.ro/wordpress

  Ce spui?
  Te pup,

  Corina

 23. Tratament strict pentru distrugerea spirochetei este eterna penicilina.Problema este ca in momentul in care apare distrugerea celulei nervoase asta nu se mai repară veci.Doar tratamentul phihiatric de „calmare ” e eficient, numai ca el nu vindeca ci doar linişteşte omu cît timp are efect…

 24. Am o cunostiinta cu sifilis tertiar (de cateva luni are deja manifestari nervoase mergand spre dementa, fiind internat deseori in spitalul de boli nervoase).Ca o comparatie dupa parerea mea a ajuns in stadiul in care era Eminescu.Ce sanse mai are ?Mai exista in acest stadiu tratament eficient ?
  Cu multumiri
  Victor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: