Anunțuri
 • WAXING
 • INJECTIAOLEU
 • masurarea tensiunii

 • rekwazye

 • ascaris_lumbricoides
 • reclama-pisrosu

 • durere-de-spate
 • reclama

 • premenstrual-syndrome

 • eliade-si-drogurile
 • helicobacter-pylori

 • picatura
 • Priviti pozele de mai jos

  reklamm Una si aceeasi persoana...la interval de 10 ani Cine este si ce boala a determinat schimbarea, cititi AICI
 • Cîţi sînt acum in cabinetul de consultaţii

 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Alătură-te altor 483 de urmăritori

 • Registrul de consultaţii

  • 5,484,171 pacienţi
 • Chinurile facerii

Cind iti curge bulionul…Epistaxisul sau hemoragia nazala

Hemoragia nazala sau epistaxisul e un diagnostic p ecare il poate pune si un copil mic cind vede pe cineva cu bulionul la trompa.Cauze ar fi o multime.Cea mai simpla e lovitura:te-ai lovit la nas…te-ai intilnit poate cu un pumn,sau ai dat cu nasul de parbriz la o frina mai brusca…Ai si cauza epistaxisului.O singura mentiune la capitolul traumatisme:

daca ai suferit un traumatism

nas-rupt

(agresiune,accident) si iti curge singe pe nas desi nu ai fost lovit la nas, in schimb ai o lovitura,chiar si usoara, la cap,e o problema majora: persoana trebuie sa ajunga cit mai rapid la urgenta,existind pericolul unei fracturi de baza de craniu. Asta cu atit mai mult daca exista si hemoragie pe ureche.

Acum sa trecem la cauzele mai putin dure ale epistaxisului.

De cele mai multe ori el este idiopatic.Adica nu i se gaseste cauza.Si sint destui care au aceast aproblema de ani de zile,se cauta pe la toti doctorii posibili,primesc diagnostice gramada (vase subtiri,infectii,etc) si cu tot tratamentul continua sa se repete.

O alta cauza,destul de frecventa,este hipertensiunea arteriala.Asa cum am scris si la hemoragia oculara,e o mare sansa:vasul care ti s-a rupt la nas putea sa fie pe creier,iar urmarile …Deci e timpul sa urmezi un tratament serios pentru hipertensiune,poate nu vei mai avea acelasi noroc data viitoare.

Multi au hemoragii nazale dupa viroze respiratorii.Ai fost racit,ti-a curs nasul o saptamina si deodata-singe.Nu e o problema:orice viroza poate sa aibe ca rezultat o subtiere a pielii din interiorul nasului…si o mica singerare e fireasca la un traumatism minor (chiar suflatul nasului)

De asemenea anumiti hormoni feminini prin efectele lor asupra mucoasei nazale pot favoriza singerarile pe nas in timpul menstruatiei si al sarcinii.Atentie insa in cazul sarcini sa nu fie cumva vorba si de o crestere a tensiunii.

Pentru a vedea care e tratamentul IMEDIAT al epistaxisului,am sa pun o poza pe care se vede septul nazal privit din lateral.Cele mai multa hemoragii nazale (cam 90%) se produc prin ruperea unui vas situat in acea zona incercuita ce se afla in partea dinainte a septului

pata-vasculara-kisselbach

Pentru a opri hemoragia trebuie sa apesi cu degetul pe nara din care iti curge singe,dinspre lateral,asa incit sa comprimi zona respectiva.Prin apasare hemoragia se opreste de cele mai multe ori.E exact zona rosie din poza de mai jos.

nas

Iar daca intilnesti un nas mai mare… 🙂

nose-gel-dispenser


Acum,lasind gluma la o parte,daca hemoragia nazala se repeta sau e o cantitate mai mare du-te la orelist.Sint cauze tratabile de epistaxis (deviatie de sept, polipi) sau  boli generale (tulburari de coagulare) sau locale (cancer) grave, care necesita un tratamnet urgent.Mai sus am enumerat doar cauzele cele mai frecvente

Anunțuri

5 răspunsuri

 1. scuze!buna seara!tin sa va multumesc pt sfaturile dvs si ne sunteti de un real ajutor.sunt asistenta medicala,la inceput de drum fara prea multa experienta,dar cu multa vointa,cel mai mult imi doresc sa fiu as in acest domeniu si dvs imi dati atat incredere cat si multe multe informatii utile.va multumesc

 2. Pt. Luminita
  AI facut si o radiografie la sinusuri? Sa nu fie cumva si o sinuzita care ar pute aexplica ameteala. Nu cred sa fii ametita de la pierderea de singe-la ciclu pierzi mult mai mult. Poisbil ca dupa cauterizare sa mai fi ramas vreun vas de singe „sensibiL” pe acolo

 3. buna seara de multa vreme fie iarna vara mie tot imi curge nasul simt o ameteala in cap tot timpul zici ca sant tulburata de la stres probleme,sant vanata sub ochi,am fost la ORL si mi-a gasit epixtazius sau ceva de genu si m-a cauterizat in nas.Cand imi suflam nasul pe servetel aveam sange.Dupa cauterizare cam tot asa…de la ce sa fie starea asta de ameteala tot timpul?astept un raspuns.Va multumesc

 4. Cauza e insasi altitudinea, combinata cu o fragilitate a avselor de singe din nas
  Deficitul de fier e REZULTATUL si nu cauza acestor hemoragii. Probabil ai iesit anemica l aanalize .. sau esti mai palida. .. nu e de mirare daca singerezi cu perseverenta. Fierul posibil sa mai atenueze anemia, dar atita timp cit robinetul e deschis …
  Mergi la un ORL ist.Posibil sa incerce o cauterizare a vaselor de singe (se face cu o substanta chimica, nu cu fierul rosu 🙂 )

 5. lucrez la o altitudine de 1300 m, dimineata constat ca in timpuul noptii imi curge sange din nas,nu mult dar totusi incerc sagasesc cauza .In aceasta perioada tensiunea o am de 140 /95. Un doctor mi-a recomandat consumul de carne deoarece se presupune ca exista un deficit de fier .Ce parere aveti?
  multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: