Enigme şi mistere: EKG

Electrocardiograma e una din explorarile cele mai vexante pentru omul obisnuit.O tensiune arteriala…puls…colesterol…cam toti stiu cit e normal si desi aceste normalitati difera de la un vecin la altul,iti poti face o idee despre sanatatea ta daca ai sa zicem un colesterol de 500 sau o tensiune de 250.In schimb aceasta hirtie milimetrica roz pe care sint inscrise niste linii strimbe si neregulate este de cele mai multe ori privita cu aceeasi intelegere cu care o pisica priveste un calendar…Sa vedem intii IN CE CONSTA EFECTUAREA ELECTROCARDIOGRAMEI (pe scurt EKG ori ECG)

Cum decurge o inregistrare a EKGelektrozi

 • nu are vreo importanta daca ai mincat/baut ceva inainte.Doar daca iei medicamente e bine sa spui asta medicului
 • te dezbraci pina la briu (bustul gol).De asemenea vei avea gleznele si incheieturile miinilor goale
 • pe regiunile dezgolite ti se aplica un gel sau lichid care sa umezeasca pielea
 • ti se lipesc pe piept,in stinga,6 placute metalice….sau 6 ventuze tot din metal.Cam ca in imagine
 • pe glezne si la incheieturile miinilor ti se lipesc de asemenea 4 placute metalice(cite una la fiecare din cele 4 incheieturi enumerate)
 • se porneste aparatul care inregistreaza bataile inimii.NU ESTE VORBA DE VREUN CURENT CARE SA VINA LA TINE DE LA APARAT.NU ESTI ELECTROCUTAT,NU SIMTI NICI O DURERE SAU SENZATIE NEPLACUTA.
 • procedura dureaza maxim 30 de secunde (doar daca medicul vrea sa vada ceva deosebit poate sa o lungeasca)
 • esti deconectat,se scot placutele si poti pleca linistit acasa

brad-pitCe este de fapt acest EKG.Hai sa facem,ca de obicei,un joc de imaginatie.Avem un pom de craciun cu becurile aprinse.Pentru a  face o surpriza cunoscutilor vrem sa le trimitem poze pentru a le arata cit e de frumos.Ca sa fim cit mai exacti,vom face mai multe poze,din mai multe unghiuri,pentru ca ei sa il admire in toata splendoarea lui.

Asa si cu EKG-ul.Pomul e de fapt INIMA.Becurile sint impulsurile electrice care apar in inima in timpul contractiilor inimii.Iar pozele sint cele 12 „derivatii” de pe electrocardiograma,obtinute cu aparatele de fotografiat care sint de fapt acei electrozi atasati de corp. (sint 10 electrozi si 12 poze…e putin mai complicat de explicat nepotrivirea,dar metafora cu bradu e prea frumoasa si cu totul exacta ca principiu…).Cam asa arata inima inconjurata de aceasatmultime de aparate de fotografiatspatial-wiew1

Si asa arata o electrocardiograma

.normal_ecg

Observati ca pe hirtie sint de fapt 12 grupuri de „semnale cu ţepi” in cadrul fiecarui grup aceste „ţepi” avind un aspect identic.

DI…DII….DIII….V1…V2…V3….sint grupari de litere si cifre ce apar din loc in loc.Ele desemneaza de fapt cele 12 poze facute inimiiAm incercuit mai jos grupurile identice , cele 12 poze

normal_ecg-citire

Vedeti ca in toate cele 12 poze se repeta o imagine care arata aproximativ asa

normal-electrocardiogram-of-a-single-heartbeat

si care e de fapt imagine bradului(si bradul,desi il pozezi din mai multe unghiuri,are pina la urma cam acelasi aspect,cu mici modificari.)Aceasta imagine reprezita de fapt O SINGURA BATAIE A INIMII.Deci in fiecare poza din cle 12 se vad cam 2 batai de inima.Fiecare „teapa ” mai lunga reprezinta o bataie a inimii.Poza aVR e invers intrucit e facuta,cumva,de jos in sus…

Buuuuuun.Acum sa convenim ca putem avea doua tipuri de modificari

1.Modificari ale frecventei….acele ţepi lungi sint mai dese…sau mai rare.Omul simte PALPITAŢII

2.Modificări ale imaginii fiecarei batai.Omul simte DURERE

Sa le luam pe rind

MODIFICARILE FRECVENTEI INIMII Se vede ca intre doua tepi din aceeasi poza se afla cam 4-5 patratele mari.Aceasta corespunde unei frecvente cardiace normale care e de 60-80 batai pe minut Daca distanta dintre batai e mai mica,de 2-3 sau chiar o singura patraetea mare,atunci avem o TAHICARDIE.E ceea ce apare in imaginea de mai jos.

tahicardie2

Nu am sa va plictisesc acum cu descifrari ale diferitelor tipuri de tahicardii….de la tehicardie sinusala…TPSV samd.Asta e secretul specialistului 😉

Daca dimpotriva,distanta dintre ecele virfuri e mai mare,ajungind pe la 6-7 patratele, vorbim de o BRADICARDIE.Si aici pot fi mai multe tipuri,de la bradicardia sinusala pina la diferite tipuri de blocuri.Iata mai jos aspectul unei asemenea electrocardiograme (am pus numai una din cele 12 poze)

lead_ii_rhythm_generated_sinus_bradycardia

Bataile inimii sint de obicei regulate….ca si ticaitul ceasului.exista un interval egal intre batai,deci si pe electrocardiograma intervalul dintre virfuri este egal.Daca acest interval variaza,atunci avem oboala numita FIBRILATIE ATRIALA.Aceasta boala e oarecum fireasca peste o anumita virsta(60-70 ani) in contextulimbatrinirii organismului in general si a inimii in special.Daca insa esti tinar(sub 30-40 de ani) si ai un asemenea traseu EKG neregulat de fibrilatie  atriala,situatia e cam naşpa:cauta-t epe la cardiologi,gaseste-ti boala si trataza-ti-o fiindca in caz contrar ai toat esansele sa dai coltu inainte de 45-50 de ani.Mai jos am pus un astfel de EKG de fibrilatie atriala.Se vede clar ca intervalul dintre „ţepe”nu e acelasi.fibratriala

sSă vedem acum care sint MODIFICĂRILE IMAGINII BĂTĂILOR.Ceea ce se modifica in acest caz este segmentul dintre ţeapă şi cocoaşa cea mare.Acesta este aşa-numitul interval ST.Care poate sa fie situat mai sus sau mai jos decit este normal.De asemenea cocoaşa mare se poate sa fie cu virful în jos.Este unda T negativă,în termeni tehnici.Iată mai jos,am figurat cu linie punctată aceste posibilităţi.

ischemia

Dacă simţi înţepaturi sau dureri in zona inimii,acest aspect este important.Pentru a fi diagnosticata o boala de inima aceasta modificare de segment ST trebuie sa apara in cel puţin două poze.Dacă el apare in poza V1 la tineri este oarecum normal.La tineri,repet.Mai jos am pus o electrocardiograma a unui bolnav de cardiopatie ischemica,denumirea bolii ce se manifesta prin durere de inimă.

ischemie

Pentru a intelege mai bine acesti termeni uita-te in acest DICTIONAR

Inca un aspect intresant….se intimpla sa auzi ca cutare cunstinta a facut un infarct pe care nu l-a simtit dar care se vede pe EKG.ecg_q-waveCare e şmecheria:la cei care au avut un infarct,in faţa ţepei mari(cea ridicată in sus) se gaseste o altă ţeapa situata in jos si de cel putin un sfert din marimea celei ridicate in sus (aceasta teapa „negativă” se află şi pe EKG normal dar ea are o marime insignifiantă faţă de ţeapa pozitivă).Această ţeapă  mare situata in jos se numeşte undă Q şi persistă 2-3 ani după un infarct

La final am sa pun o EKG  cu astfel de unde Q.De fapt este electrocardiograma unui infarct miocardic acut.

ima

De aici incepe de fapt profesionalismul…ceea ce ati intilnit pină aici sint modificari banale,pe care le puteti gasi pe traseele primite de voi la urgenta…sau prin biletele de iesire ale parintilor.EKG uri  cu infarcte…fibrilatii ventriculare…blocuri de ramura…sint chestii mai speciale,care e bine sa le lasati pe seama specialistilor.


Reclame

23 răspunsuri

 1. Multumesc pt. raspuns,doc! 🙂

 2. Pt mikyclaris
  La virsta asta pot sa se manifeste anumite boli congenitale cum ar fi de pida defectele septale. Vor trebui efectuate anumite investigatii (un eco Doppler de pilda) care sa arate daca e vorba de un astfel de defect … cit e de mare el in caz ca exista … Atitudinea de urmat e in functie de rezultate. Un defect septal atrial se poate inchide singur in timp fara probleme daca e mic. Intr-adevar suflul e , la virsta asta , mai ales sitolic. Cit despr anemie depinde cit e de mare pentru a sti daca e cauzata de o boala congenitala sau de unele deficiente in alimentatie

 3. Fetita de 1 an si 3 luni a unei prietene a fost la medicul de familie pt a i se administra un vaccin (DTP-ul presupun) si i-a fost gasit suflu (cred ca sistolic…ar putea fi altfel??) si anemie.Prin urmare s-a amanat administrarea vaccinului si i-a fost recomandata internarea la pediatrie pentru analize amanuntite.Ce probleme ar putea fi??

 4. super interesant , am reusit datorita acestui blog sa inteleg mai bine …merci mult

 5. Pt OMU
  Pai doctoru sa scrie si un diagnostic. Pe un EKG semne de „inima batrina” ar fi ischemie (adica inima nu primeste suficient singe) sau o fibrilatie atriala(daca inima bate aiurea, cu bataile la intervale neregulate. Bine, un ECG poate fu eeronat … mai trebuie facute si alte investigatii la inima(proba de efort, ECO doppler, Holter) pentru afi siguri ca situatia e chiar asa grava si nu a fost doar o vorba teribilista aruncata asa …

 6. Va salut , dl doctor ! Dupa EKG, dl doctor i-a spus sotiei mele de 28 ani ca „ARE INIMA IMBATRANITA, A UNEI PERSOANE DE 60 ANI ” Nu am inteles prea m ulte , doar ca ne-a dat de facut analize la sange si ochi ! Suntem oripilati ! Pana la analize ce sfaturi putem primi de la dvs sa intelegem situatia de fapt ?

 7. Doppler color .. dar mai bine mergi la cardiolog ca el stie ce trebuie .. dar si ce poate sa faca

 8. salutare doctore …zi-mi si mie te rog..pt un suflu sistolic ce fel de electrocardiograma doppler trebuie facuta ?

 9. Pt. Andreea
  Da, e ceva ciudat … poate un bigeminism. Ramin la indictaia unui EKG de control

 10. Multumesc foarte mult pentru raspuns. Will do. (Al sotului nu erau unul sus, doi jos, ci unul sus, unul jos, unul sus, unul jos, etc.)- deci sa inteleg ca a mea inima bate ok, daca sunt toti tepii in sus?

 11. Pt. Andreea
  Daca mergeau alternativ, unul sus unul jos, sau doi sus unul jos … e o problema, ar pute fi vb de extrasistole sistematizate. Oricum daca sotul nu sia schimbat pozitia miinilor pe bile in timpul testului, e bine sa faca totusi un ekg de control .. nu e mare lucru si scapa de o grija.

 12. Buna, apreciez si eu acest articol. Te-as ruga daca esti amabil sa imi raspunzi la o nelamurire. La muzeul tehnic din Viena exista un EKG expus, unde lumea poate sa isi vada bataile inimii- trebuie doar sa te asezi, sa stai relax si sa iti pui mainile pe niste ..bile de metal. Din ce s-a descris mai sus nu am putut sa imi dau seama: „tzepii” mergeau constant, din cate imi amintesc la aceeasi distanta, dar mergeau toti in sus si erau cam la fel de inalti. E normal sa mearga toti in sus? Sotului mei ii mergeau si sus, si jos.. Credeti ca e necesar un control?

 13. Va multumesc din suflet pt raspuns,dupa urmatorul consult o sa pot spune mai multe despre diagnostic,va doresc o primavara frumoasa.

 14. E important care e modificarea de structura a inimii. Daca e vorba de o hipertrofie a muschiului inimi (cardiomiopatie) sau pur si simplu de o umflare a ei. Frecventa e intr-adevar la limita inferioara dar fiind vazut de atitia dr. maimult ca sigur i -sa fcut o EKG si din moment ce nu ati vb. de un „bloc la inima” inseamna ca nu s-a pus acst diagnostic. Acest „bloc” e diagnosticul ce impune pina la urma o stimulare externa.
  E important pin al aurma si ce frecvent acardiaca avea de obicei. Sportivii, de obicei au o frecventa mai scazuta decit restul oamenilor, daca dinsul e fost”activ” la modul ca facea mult efort fizic e posibil ca aceasta frecventa scazuta sa fi fost dintotdeauna.

 15. Dle doctor, sotul meu are 59 ani si toata viata pana acum a fost extrem de activ,se odihnea doar cateva ore pe noapte,fuma destul de multsi mai putin se ingrijea de sine.Acum in urma consultului medicii au constatat ca are inima marita urmeaza tratament cu:preductal,aspenter,nebilet,lipanthyl,dar problema este ca pulsul lui ma ingrijoreaza.De multi ani cand este obosit face niste crize :se raceste brusc(gheata),tegumentul se invineteste,tremura ingrozitor,respira sacadat.Dureaza 2-3 minute dupa care isi revine.Dupa o astfel de criza la cateva min amreusit sa-i iau tensiunea si avea 80/50.in rest pulsul este cuprins intre49 si 56 batai pe min.Inteleg ca activitatea elctrica a inimii este de vina .Ce sa fac?,cum sa-l ajut sa nu ajunga la stimulator cardiac? Nu mai fumeaza de 3 ani.Va multumesc si pt materialul postat pe blog.

 16. Nu stiu daca am inteles corect intrebarea … ideea e ca vectorul de depolarizare a septului se „proiecteaza” in derivatii precum un segment geometric pe mai multe planuri … e ca si cum ai un obiect si mai multe surse de lumina in jurul lui,fiecare sursa dind o anume umbra pe peretele situat la 180 de grade in fata ei

 17. aspectul undelor difera in functie de derivatie.
  eu nu inteleg cum iti poti da seama de exemplu,de aspectul undei Q in fiecare derivatie,legandu-te de vectorul de depolarizare a septului 😦

 18. felicitari..prezentarea e excelenta..:)sunt studenta la medicina si pot spune ca mi-a fost mai usor sa inteleg anumite lucruri..

 19. O informatie cat se poate de utila, si usor de inteles, multumiri pentru documentatii@

 20. Felicitari si …. bafta multa mai departe 8)

 21. Salut..am luat 10…la ce mi-a fost de folos?am inteles lucrurile de baza foarte bine de aici..restul vine de la sine. Spor la treaba…aaa..si frumos blog si original:-)

 22. Pai pentru „profesionisti ” sau chiar ucenici ceea ce am scris e mult prea putin…oricum ma bucur ca ti-a fost de folos

 23. Mersi de aceasta super explicatie:-).Maine am examen la fizpat..totusi n-o sa-i spun profei ca blocul de ramura dreapta /stanga sa-l interpreteze ea,dar m-ai ajutat mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: