Dicţionar (măr)inimos

Mai intii am sa incerc sa explic cum e cu circulatia coronariana si miocardul.

Hai sa ne imaginam un copac infrunzit.Trunchiul,ramurile care se ramifica in crengi din ce in ce mai mici.Acest trunchi tranporta seva care ajunge prin acele crengi din ce in ce mai subtiri la frunze,pe care le hraneste.Daca facem ca seva sa se opreasca intr-un anumit punct de pe creanga,toate frunzele situate pe acea creanga DINCOLO  de punctul respectiv se vor usca.De asemena,daca vom face sa curga doar un sfert din seva care trece in mod normal pe acolo,frunzele,desi nu se vor usca,vor suferi si se vor ofili.

CAm la fel stau lucrurile cu inima.Trunchiul e artera coronara care,prin ramurile ei din ce in ce mai subtiri duce seva,adica singele la frunze,care in cazul inimii sint celulele miocardice.Aceste celule (asa cum frunzele formeaza in totalitatea lor coroana copacului) formeaza muschiul inimii,miocardul,care se contracta l afiecare bataie a inimii.

Obstacolul de care vorbeam de pe ramura copacului e reprezentat aici de placile de ateroscleroza din interiorul vaselor de singe.Aceste placi,ingustind lumenul vaselor coronariene,scad fluxul sevei….pardon,al singelui asa incit frunzele,adica celulele miocardice vor suferi.Cu cit ramura pe care o sufoca ateroscleroza este mai groasa,cu atit mai multe celule sufera(si la pom,daca vom rupe o creanga groasa se  vor usca poate chhiar jumatate din frunze).Iar daca aceasta placca de ateroscleroza se va rupe si va fi luata de valul saungin si dusa „la vale” va inchide complet circulatia din locul unde se opreste (caci coronarele,ca si crengile,au un diametru mai mic pe masura ce se ramifica).Dac acirculatia e oprita,”frunzele” lipsite de seva,adica celulele miocardice se vor usca.Vor muri.Acesta este….dar sa nu anticipam.

Acum sa trec laexplicarea termenilor

CARDIOPATIA ISCHEMICĂ (CI)

cardio = inima

patie = boala

ischemie = primeste prea putin singe

Deci e acea boala in care inima (adica miocardul) e bolnava din cauza ca muschiul nu primeste suficienta „seva” care sa il hraneasca.Aceasta lipsa de hrana suficienta face inima sa sufere,suferinta manifestindu-se,de la un moment dat , prin durere = CARDIOPATIE ISCHEMICA DUREROASA.Daca suferinta exista,dar ea nu e atit de puternica incit inima sa doara = CARDIOPATIE ISCHEMICA SILENŢIOASĂ.

Vă intrebaţi  poate cum ne dam seama ca inima sufera desiea nu doare?Nu uitati ca traim intr-o lume ultra-tehnologizata si exista multe mijloace tehnice care sa arate daca o inima sufera ….in tacere.Cel mai la indemina este electrocardiograma (EKG sau ECG).Daca o inima nu primest edestul singe prin vasele coronare,pe EKG va apare asa-numita odificare de segment ST.Deci daca faci un EKG si pe el apare modificarea de ST desi pe tine nu te-a durut niciodata inima , aceasta se cheama ca ai CARDIOPATIE ISCHEMICA SILENTIOASA.

ANGINA PECTORALĂ

angina = durere

pector = piept

Asadar e vorba de durerea de piept (de origine cardiaca,adaug eu,nu orice durere de piept bucurindu-se de aceasta nobila titulatura de angina pectorala).Adica e manifestarea unei inimi care sufera.CI dureroasa este deci o cardiopatie ischemica insotita de angina pectorala.Daca ai pe biletul de iesire din spital trecut atit „cardiopatie ischemica dureroasa” cit si „angina pectorala” nu inseaman ca ai doua boli.Ci doar ca medicii tai sint suficient de smecheri ca sa ia un ban in plus de la CNAS.

Aceast adurere poate sa apara in anumite  imprejurari.De cele mai multe ori apare la un anumit efort.De exemplu urci doua etaje dupa care simti acea gheara care te stringe in capul pieptului si trebuie sa te opresti.Asadar este o durere previzibila,stii la ce te asteptidaca sari calu cu efortul.In termeni medicali aceasta durere „asteptata”,care nu mira pe nimeni,se cheama ANGINĂ PECTORALĂ STABILĂ

Daca dimpotriva,durerea apare deodata,fara sa te astepti,sau ea apare dupa doua etaje dar nu mai trece sau este mult mai puternica decit inainte…ori e prima data cind te doare…ei bine acesta se cheama ANGINA PECTORALA INSTABILA sau,in termeni populari,PREINFARCT

In toate acest ecazuri durerea a fost cauzata de o ingustare a lumenuli vasului de singe.Am vazut in introducere ca aceasta placa poate sa se rupa si sa o ia la vale.Cum cred ca ati banuit inca de atunci,in acest caz avem de a face cu INFARCTUL MIOCARDIC.Toate frunzele,adica celulele miocardice situate dincolo de acel punct vor muri.Daca omul mai traieste dupa acest infarct,inima lui va pompa mult mai greu singele decit inainte,intrucit muschil va fi mult slabit prin moartea unei parti din celule.Incit vom avea o inima cu o functie insuficienta = INSUFICIENŢA CARDIACĂ

Nu stiu daca am surprins toate aspectele…daca mai sint termeni sau circumstante neclare,nu va sfiiti sa intrebati la rubrica de comentarii…

Reclame

7 răspunsuri

 1. Va multumim mult!!!!

 2. Are vreo 10(pe putin) sticle de vin la 2litri pregatite omul…si bea zi de zi in ultimele saptamani…si pana o sa le termine o sa tot bea…si o sa si fumeze…fara tratament..fara regim….eu zic ca suna groaznic…au fost zile cand am chemat si salvarea…baut omul..nu mai putea sa respire.Medicul a spus ca maxim 1-2 ani mai are de trait daca o mai tine asa…si evident..ca tot asa o tine…ne chinuie pe toti.

 3. Cunosc un chirurg care a facut infarct la 38 de ani (e drept, fara avc) care e bine-merci la 4 ani dupa ima dar care isi ia cu sfintenie tratamentul. Si, desigur, inca mai opereaza
  Numai Dumnezeu stie cit poate trai un om. Dar ideea e ca daca are un regim macar alimentar corect si isi ia cum trebuie tratamentul poate sa o duca si pina la pensie.Depinde ce i s-a facut la infarct (chirurgul de care ziceam are puse vreo 2 stenturi) , daca a fost trombolizat sansele de supravietuire indelungata cresc.
  Repet, depinde de stilul de viata de dupa. Banuiesc ca, din motive financiare nu se pune problema pensionarii sau schimbarii locului de munca, desi ar fi ideal.

 4. foarte bine explicat dar cit timp mai poate trai un barbat de 43 ani sofer chiar daca ia medicatia recomandata cu antecedente de i.m.si avc embolic?

 5. Da. Sint care fac infarct si dupa bucurii darmite dupa necazuri … sau sperieturi …
  In aceste cazuri cauza infartctului e mai degraba un spasm (contractie) a arterelor coronare decit o blocare a lor prin un cheag. Efectul din pacate e acelasi daca nu se produce relaxarea (cu medicatie sau fara) a arterei …

 6. emotiile mari pot duce la infarct?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: